Szimbolikus jelentősége lehet az Indonéz főváros áthelyezésének

 

A Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) külső munkatársa szerint szimbolikus jelentősége lenne, ha például az ország földrajzi közepére helyeznék át az indonéz fővárost.

Szakáli Mátét az M1 szerda reggeli műsorában kérdezték azzal kapcsolatban, hogy tíz éven belül áthelyezhetik Indonézia fővárosát. Az indonéz nemzeti fejlesztési miniszter hétfőn jelentette be: az indonéz államfő úgy döntött, hogy áthelyezik az ország fővárosát a rendkívül sűrűn lakott Jáva szigetéről, de azt még nem tudni, hogy pontosan melyik város veszi át Jakarta szerepét.

A KKI munkatársa azt mondta: az államalapítás óta minden indnéz elnök meghirdette a főváros áthelyezésének tervét, de sose valósult meg. Egyelőre most is csak a politikai kommunikációban jelent meg, konkrét tervek nincsenek. Ha a helyszínt kiválasztották, akkor készülhet el a megvalósíthatósági tanulmány.

A jelenlegi főváros, Jakarta a világ legnépesebb szigetén, Jáván helyezkedik el. A talajvíz túlzott mértékű termelődése miatt évi 7 centimétert süllyed a város. A főváros áthelyezésének legfőbb indokaiként a terület túlnépesedését, a lakhatási problémákat, az infrastruktúra fejletlenségét, a zöld területek hiányát sorolta fel a KKI munkatársa.

Szakáli Máté azt mondta, az új főváros Palangkaraya lehet a borneói Középső-Kalimantán tartományban. A jelenlegi tervek szerint viszont csak az adminisztratív központ kerülne át. A gazdasági központ továbbra is Jakarta lenne – mondta a KKI munkatársa.