Államtitkár: Brüsszel letagadná a migrációs nyomás nyilvánvaló adatait

 

Brüsszel „bevándorláspárti többsége” le akarja tagadni a migrációs nyomás nyilvánvaló adatait az európai parlamenti választás közeledtével, a hetes cikk szerinti eljárással pedig politikai nyomást gyakorol Magyarországra a kormány migrációs politikája miatt – mondta Varga Judit.

A Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára január óta immár a 16. fővárosban vagy nagyvárosban járt, hogy védelmébe vegye az eljárással szemben a magyar érdekeket. Varga Judit minden tárgyalópartnerének kifejti: Magyarország elkötelezett az európai értékek iránt, és kész nyitott párbeszédre az EU intézményeivel, de tényeken alapuló jogi vita nyilvánvalóan csak a május végi európai parlamenti választások után képzelhető el.

Varga Judit államtitkár szerint Brüsszelben kettős mércét alkalmaznak, és a migrációpárti többség nem hajlandó a kontinens valós problémáival foglalkozni (Fotó: EPA/Domenic Aquilina)

Az államtitkár megjegyezte, hogy azért fontos a magyar érveket a partnerek elé tárni, mert ez az egész eljárás is bizonyítéka annak, hogy Brüsszelben kettős mérce van, a bevándorláspárti brüsszeli politikai többség nem hajlandó Európa valós problémájával foglalkozni, ehelyett pellengérre állítja azokat az országokat, amelyek nem hajlandók migrációellenes politikájukon változtatni.

Szlovéniával egyetértünk abban – folytatta –, hogy minden országnak gondoskodnia kell határai, és ezzel együtt a schengeni határok védelméről. Ljubljana osztja Budapest álláspontját, miszerint Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell hogy élvezzen, Európának meg kell tudnia védeni önmagát. Teljes az egyetértés abban is, hogy a Nyugat-Balkán biztonsága egyaránt fontos országainknak, és hogy elő kell segíteni a térség országainak csatlakozását az Európai Unióhoz, ami segítené a védekezést a migrációs hullámok ellen.

Varga Judit elfogadhatatlannak nevezte, hogy a „Brüsszel bevándorláspárti többsége az EP-választás közeledtével el akarja altatni a közvéleményt és le akarja tagadni a migrációs nyomás nyilvánvaló adatait, miközben megpróbálja legalizálni a migránsok Európába hozatalát”.

A címlapfotó illusztráció.