Többezres migránskaraván készül arra, hogy útnak induljon Nyugat-Európa felé

 

A bevándorlókaraván tagjai csütörtökön egész nap gyülekeztek Szalonikiben. Az M1 tudósítójának becslése szerint délutánra több mint kétezer ember gyűlt össze. Többször a görög rendőrökre támadtak, könnygázzal kellett megfékezni őket. Sérültjei is voltak az összecsapásoknak. Szó szerint véres jelenetek zajlottak, megrázó felvételek is készültek. Hiába hangoztatták itthon és külföldön többen az elmúlt napokban, hogy álhír a karavánról szóló információ, csütörtökön kiderült, hogy nem az.

Csütörtökön napközben folyamatosan nőtt a migránsok száma a tábor mellett, ahol felsorakoztak a rohamrendőrök is. Egy környező táborból is csatlakoztak az illegális bevándorlókhoz, voltak, akik kifejezetten ezért mentek Szalonikibe.

A migránsok azt mondták, el akarják érni a „kritikus tömeget”, abban bíznak, hogy ebben az esetben nem tudják őket feltartóztatni. Macedónia, Szerbia és Bosznia irányába, majd onnan az Európai Unióba indulnának – közölte az M1 helyszíni tudósítója. Azt mondták, nincs vesztenivalójuk, ha kell, áttörik a lezárt határokat a Balkánon.

Az M1 helyszíni tudósítójának bevándorlók azt is mondták: hiába veszíthetik el a nekik járó juttatásokat, ha elindulnak, az „nem élet”, ami a görög táborokban van, hiszen ott vannak évek óta, és nincs előrelépés a menekültügyi eljárásokban. A tudósító elmondta azt is: sok embernek még mindig nincs semmilyen státusza, az eljárás első lépéséhez 2022-es, ’23-as vagy ’25-ös időpontot kaptak.

Többen megsérültek az összecsapásokban

Délután rohamrendőrök sorakoztak fel a görögországi tábor egyik bejáratánál. Így akarták megakadályozni, hogy még több migráns jusson ki arra a mezőre, ahol a karavánhoz csatlakozók gyülekeztek. A migránsok rövid időn belül több százan lettek, délutánra a közmédia tudósítójának becslése szerint körülbelül kétezren voltak. A tisztáson sátrakat állítottak fel. A görög rohamrendőrök terepjárókkal és motorokkal érkeztek a helyszínre, később pedig az oda vezető utakat is lezárták. A bevándorlók ezt sem hagyták annyiban.

Többször is feszült volt a helyzet, a migránsok többször összecsaptak a rohamrendőrökkel.

Az M1 stábja több megrázó felvételt is rögzített a véres események közben.

A tudósító közlése szerint több migráns, a görög rohamrendőrök közül pedig egy megsérült, és három bevándorlót előállítottak, köztük egy iraki kurdot. A görög hatóságok megpróbálják békésen megállítani, meggyőzni a migránsokat, hogy térjenek vissza a táborba, lakásokba, mert nem tudnak a határon átkelni.

A bőséges könnygáz és gumibozotás végül megtette hatását, és a migránsok visszavonultak a tábor tövében, a szántóföldön lévő sátraikhoz. Tűzgyújtással és erő gyűjtéssel készülnek az éjszakára és a pénteki napra, akkor akarnak elindulni az EU felé.

Nem riadnak vissza semmitől 

A Híradóban bemutatták a Migrációkutató Intézet által a napokban felvázolt lehetséges útvonalakat. Elmondták: akár még a fizikai akadályoktól, mint valamilyen természeti képződmény vagy egy kerítés, sem riadnak vissza az elkeseredett bevándorlók.

A tudósító szerint nincs mit veszíteniük, hiszen volt, aki évekkel későbbre kapott meghallgatást a menedékkérelmi ügyében, így csak az idejüket vesztegetik Görögországban.

A Híradóban bemutatott lehetséges útvonalak (Fotó: MTVA)

A Híradóban bemutatott lehetséges útvonalak (Fotó: MTVA)

Kérdés, hogy meg akarják-e állítani őket

Az elmúlt időszakban több vezető uniós politikus is arról beszélt, hogy mára megszűnt az illegális migráció. Ezzel párhuzamosan számos olyan brüsszeli terv látott napvilágot, amely legalizálná a migrációt – erre figyelmeztetett a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György ezek között említette például a migránskártyákat és a migránsvízumot.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1-nek azt mondta: ha többezres vagy tízezres tömeg indul el, azt rendőri erőkkel szinte lehetetlen úgy megállítani, hogy ne történjenek komoly atrocitások. Az a kérdés, hogy a görög kormány milyen politikai döntést hoz: megállítja-e a karavánt, vagy – ahogy az elmúlt években – tessék-lássék intézkedések után útnak indítják ezt a csapatot – tette hozzá.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint nincs olyan tömeg, amely feltartóztathatatlan, ezért is próbálják elvágni a görög rendőrök az utánpótlásvonalakat. A kérdés, hogy felvállalják-e azokat az eszközöket, amelyek egy hírcsatornán bemutatva nagy vihart kavarhatnak – hangsúlyozta, majd kifejtette: ha az országtól több ezer kilométer távolságra lévő emberek, akiknek fogalmuk sincs, mi zajlik ténylegesen Szalonikinél, ilyen képeket látnak, könnyen felháborodhatnak a felvételeken.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormánynak információi vannak arról, hogy létezik a migránskaraván veszélye. Nem tudni, hogy ez valósággá válik-e, de ha igen, a magyar határvédelem felkészült és képes megvédeni az országot – közölte.