Populista előretörésre számít a francia EU-biztos

 

A meggyengült európai erőkkel szemben populista előretörést vár a májusi európai parlamenti (EP-) választásokon Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi területért, az adózásért és a vámunióért felelős tagja.

„Szerintem a legvalószínűbb lehetőség egy valós populista előretörés a meggyengült európai erőkkel szemben, egy olyan Európában, amely nem működik, ha az Európa-barát erők nem értenek szót egymással” – mondta a volt szocialista miniszter, aki kizárta, hogy a választásokon volt párját fogja támogatni.

„Az európai választásokon a francia Szocialista Párt kampánya  nem érint meg engem.  Sajnos nem nagyon érinti meg az Európa-barát szociáldemokrata választókat sem. Ezen változtatni kell” – hangsúlyozta Pierre Moscovici, aki szerint „Európát érintően szimpla Macron-ellenesnek lenni ostobaság egy szociáldemokrata számára, miután Emmanuel Macron (francia államfő) sok szociáldemokrata gondolatot magáévá tett”.

„Az európai közegben Emmanuel Macron legalább nem egy félénk és szégyenkező Európát szeretne” – mondta az uniós biztos. „Az az elképezés, hogy Európának védelmezőnek és egy közös határ által védettnek kell lennie, olyan elképzelés, amelyhez én is csatlakozom” – tette hozzá.

A baloldali politikus szerint a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen negyedik hónapja tüntető sárga mellényes mozgalom EP-listája nem fog látványos eredményt elérni a választásokon.

„Az európai pálya, érzésem szerint nem a legmegfelelőbb terep a sárga mellényesek ügyének” – mondta az uniós biztos.

A címlapfotó illusztráció.