Demokrácia helyett káosz uralkodik még mindig Líbiában

 

Miután 2011 októberében Líbia 42 éve hatalmon lévő diktátorát, Moammer Kadhafit fegyveres felkelők elfogták és megölték, az egész ország a demokrácia születését ünnepelte. De a demokrácia helyett a káosz vette át az uralmat az országban.

Minden embert boldogsággal töltött el a demokrácia gondolata, a választások pedig új lehetőségeket jelentettek számukra – mondta el Saleh líbiai forradalmár az M1 Világ című műsorában. Hozzátette, senki nem számított azonban arra, hogy visszatérnek az előző rezsim bérencei.

Kadhafi halála óta teljes a káosz az országban. Ennek legfőbb oka, hogy Líbiát több vezetői érdek irányítja. Lényegében három entitás különíthető el – jelentette ki Marsai Viktor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Migrációkutató Intézet munkatársa.

Az egyik a Halifa Haftár tábornok által vezetett Cyrenaicat, az egyre inkább a déli területeket is ellenőrző Líbiai Nemzeti Haderő, amely lényegében az ezeken a területeken működő civil adminisztrációt is maga alá gyűrte – fűzte hozzá. Haftár tábornok vezeti a Líbiai Nemzeti Hadsereget, de több milícia is mögötte áll. Ám ott van még keleten a Líbiai Hajnal Koalíció, nyugaton pedig a Líbiai Pajzs.

Fájez esz-Szarrádzs világi kormányzásra törekszik

A miniszterelnök, Fájez esz-Szarrádzs Tripoli ura, és a külföldi országok is őt ismerik el Líbia vezetőjeként. Azért élvezi az Európai Unió és az Egyesült Államok támogatását, mert Haftár tábornokkal ellentétben világi kormányzásra törekszik. Marsai Viktor elmondta, Tripoliban van egy nemzeti egységkormány Fájez Szarrádzs vezetésével, amit a nemzetközi közösség egyöntetűen elismer, de látható, hogy több szereplő támogatja Halifa Haftar tábornokot.

Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnök a választási bizottság központi irodájához érkezik Tripoliban 2018. május 2-án, miután legalább két öngyilkos támadó pokolgépet robbantott az épületben. Legkevesebb tizenkét ember életét vesztette, hét pedig megsebesült. (MTI/EPA)

Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA)

Líbiai népfelkelő csoportok is irányításra törekednek

A kormányt azonban líbiai népfelkelő csoportok is támadják. Az egységes, központi vezetés nélkül maradt ország egyes területein pedig különféle csoportosulások vették kezükbe a hatalmat. A déli területeken, például Fezzanban lényegében strukturálatlan, különféle népcsoportokhoz köthető milíciák ellenőrzik a területet, illetve az ottani kereskedelmet és az illegális tevékenységeket – jegyezte meg a szakértő.

A fegyveres összeütközések, az emberrablások, és a nők elleni erőszak mindennaposak az országban, különösen azokon a területeken, melyek nincsenek valamelyik erősebb csoport ellenőrzése alatt. Marsai Viktor szerint nagyon sok az olyan szereplő, akik ellenérdekeltek egy erős központi hatalom megszületésében.

Egy milícia távozását és feloszlatását követelik tüntetők a líbiai főváros, Tripoli egyik déli negyedében 2013. november 15-én. A milícia tagjai rálőttek a tüntetőkre. (MTI/EPA/Szabri el-Medui)

Egy milícia távozását és feloszlatását követelik tüntetők a líbiai főváros, Tripoli egyik déli negyedében (Fotó: MTI/EPA/Szabri el-Medui)

Hozzátette, azok a milíciák, akik most az ember- és fegyverkereskedelmet ellenőrzik, és az adott területek áruforgalmát adóztatják, egy egységes líbiai kormány esetén elveszítenék ezt a bevételt. Központi, kormányzat irányítás esetén nagyon komoly bevételkieséssel kellene számolniuk.

Líbia egysége több külső szereplőnek sem érdeke

A szakértő szerint Líbia egysége több külső szereplőnek sem érdeke, hiszen amíg káosz van, addig az ország nem tudja ellenőrizni olajkitermelését, nem tudja lezárni határait, és nem tudja megakadályozni a benzincsempészetet a környező országokba. Nem véletlen, hogy többször felröppent az ötlet, hogy úgynevezett nemzetközi missziót kellene az országba telepíteni kényszerítő mandátummal, amely segítené a csoportok lefegyverzését.

Marsai Viktor megjegyezte, eddig azonban még nem jutottunk el, és kétséges, hogy egyáltalán ez megvalósulhat, mert egyetlen kérdésben egység van a líbiaiak között: semmiféle külső beavatkozást nem fogadnak el az országban, és kilátásba is helyezték, hogy azonnal fegyveres úton fognak ellenállni.

Az már most látható, hogy az ország szétesése kritikus pontra jutott. Emellett sajnos a lakosságban is komoly károkat okozott a kialakult helyzet, hiszen többségük a militarizálódásban, a fegyveres csoportokhoz való csatlakozásban látja a megoldást, márpedig egy egységes állam létrejöttének alapja a rendkívül nagy létszámú fegyveres csoportok feloszlatása lenne.