Salvini: Újra nekiláttak „mocskos üzelmeiknek” az embercsempészek

 

Olaszország továbbra sem nyitja meg kapuit a migránsok előtt – szögezte le Matteo Salvini olasz belügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy több mint száz migráns veszett a Földközi-tengerbe vagy tűnt el a hétvégén.

„A civil szervezetek mentőhajói újra úton vannak a Földközi-tengeren, az embercsempészek újra nekiláttak mocskos üzelmeiknek, és az emberek újra meghalnak” – írta a Facebookon Salvini.

A belügyi tárcavezető hangsúlyozta, hogy Olaszország továbbra sem fogadja be a migránsokat, így azt a 47 embert sem, akiket a Sea Watch német civil szervezet vett fel mentőhajója fedélzetére egy gumicsónakról a napokban. „A civil szervezetek elfelejthetik, hogy Olaszországban kötnek ki. A hajó tehet egy nagy kört, és viheti Hamburgba a migránsokat” – tette hozzá.

Leoluca Orlando, Palermo polgármestere bírálta a római kormányt, amelynek számlájára szerinte sok migráns halála írható. „Folytatódik a vérfürdő a Földközi-tengeren” – hangoztatta Orlando. „Salvininek azt mondom: ha a földközi-tengeri halottak miatt lenne egy második nürnbergi per, nem mondhatja, hogy nem tudott róla, mi zajlott ott.”

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHRC) szombat este közölte, hogy két hajóbalesetben mintegy 170-en meghaltak vagy eltűntek a Földközi-tengeren. Az olasz haditengerészet három embert mentett ki a vízből a líbiai partok közelében, akik azt állították, hogy 117 társukkal együtt indultak útnak, de az őket szállító csempészhajó szerencsétlenséget szenvedett. A kihűlt és sokkos állapotban lévő túlélőket Lampedusa szigetére vitték, ahol egészségügyi ellátást kaptak. A haditengerészek három holttestet is kihalásztak a vízből.

Egy másik balesetben 53-an vesztették életüket Marokkó és Spanyolország között az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint.

Címlapképünk illusztráció.