Több száz bevándorló jutott át az amerikai-mexikói határon

 

Szemtanúk szerint az acélkerítés alatt, földalatti járatokon jutottak át a migránsok. A rendőrök azonban nem messze a határtól elfogták őket. Egyre inkább úgy tűnik, hogy állandósulhat a nyomás az Egyesült Államok déli határán, hiszen újabb karaván állt össze Közép-Amerikában, már Mexikóban menetelnek.

Kedden kelt útra egy migránskaraván a hondurasi San Pedro Sula városából, és pénteken érkezett meg a mexikói határra. Útközben salvadori és guatemalai menedékkérők is csatlakoztak hozzájuk.

A mexikói határon a bevándorlási hatóságok sorra regisztrálták az átlépőket, és mindenki kapott egy karszalagot. Ezzel tudják igazolni, hogy egy úgynevezett humanitárius vízummal rendelkeznek, ami lehetővé teszi számukra a szabad mozgást az országban, sőt munkát is vállalhatnak, ha akarnak.

Mexikó munkát kínál az embereknek

Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök azt üzente az amerikai elnöknek, hogy segít megállítani a karavánokat: munkát kínál az embereknek, de cserébe elvárja az Egyesült Államoktól, hogy segítse Mexikót a gazdasági fejlődésben.

A migránsok közül azonban még mindig többen vannak azok, akik mindenáron az Egyesült Államokba akarnak jutni. Ők nem is regisztráltatták magukat, hanem a Guatemalát és Mexikót elválasztó folyón átkelve jutottak be az országba.

Sikerült átszökni a határon

Egy másik csoport az éj leple alatt szökött át ugyanazon a határon, ahol napközben legálisan is át lehet kelni. Ők meg sem álltak Ciudad Hidalgoban, a határvárosban, folytatták útjukat észak felé. Abban reménykednek, hogy menedékjogot kaphatnak az Egyesült Államokban.

Egy korábbi karaván több száz tagja viszont szerencsésnek mondhatja magát. Az amerikai határhoz érve az acélkerítés alatt ásott járatokon átjutottak Mexikóból Arizonába. Noha az amerikai hatóságok később az egész csoportot megállították és mindenkit őrizetbe vettek, de már mindannyian bent vannak az USA-ban.

Közben az Egyesült Államokban továbbra sem lehet tudni meddig tart a részleges leállás. Egy hónapja nincs költségvetése az országnak, és az állami hivatalok zöme nem működik. Donald Trump elnök egyelőre makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy a déli határra tervezett falat a büdzséből finanszírozza, ám erről a demokraták hallani sem akarnak. Az elnök péntek este egy újabb videoval üzent nekik.

Trump megszállóknak nevezte a migránsokat, és csaknem ötezer katonával erősítette meg az amerikai-mexikói határt, akik mandátumát a védelmi minisztérium szeptember végéig meghosszabbította.