Újabb országok lépnének ki az ENSZ migrációs paktumából

 

Beindult a lavina, újabb országok jelezték, hogy kilépnének az ENSZ migrációs paktumából. A csehek után a lengyelek is bejelentették, hogy nem akarnak csatlakozni az egyezményhez. A magyar kormány közben újra megerősítette, hogy nem kér az ENSZ migrációs csomagjából, mert az veszélyezteti a magyar emberek biztonságát.

„Nagyon valószínű, hogy Ausztriához, Csehországhoz, illetve az Egyesült Államokhoz hasonlóan nem csatlakozunk az ENSZ globális migrációs csomagjához” – ezt jelentette be pénteken a lengyel kormányfő, miután Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélést. Mateusz Morawiecki álláspontját azzal indokolta, hogy Varsó nemzeti hatáskörben szeretné tudni a határvédelmet és a migrációra vonatkozó döntéseket.

Csütörtökön a cseh miniszterelnök javasolta, hogy Csehország Magyarország és Ausztria példáját követve utasítsa el a az ENSZ migrációs tervezetét. Andrej Babis szerint a prágai kormány már jövő héten tárgyalhat a paktum elutasításáról.

Számos kérdésre nincs válasz

A cseh külügyminiszter szintén csütörtökön úgy fogalmazott, az európai vezetők számos kérdésre nem tudnak választ adni a migrációval kapcsolatban. Például arra, hogy milyen alapon biztosítanának szociális juttatásokat a bevándorlóknak. Csehországnak – mint mondta – éppen ezért a saját érdekeit kell képviselnie, és el kell utasítania az ENSZ migrációs paktumát.

Az ENSZ migrációs egyezményét a szervezet főtitkára tárta a tagországok elé még év elején. A dokumentum alaptétele, hogy a migráció egy pozitív globális jelenség, ezért az államoknak bővíteniük kell a legális migrációs útvonalakat, segíteniük kell a migránsokat a beilleszkedésben, és meg kell könnyíteniük a családegyesítést.

AZ ENSZ terveit több tagállam is ellenzi

AZ ENSZ terveit több tagállam is ellenzi, legutóbb szerdán az osztrák kancellár jelentette be, hogy Ausztria sem írja alá a dokumentumot. Sebastian Kurz elmondta, attól tartanak, hogy a nemzetközi egyezmény veszélybe sodorná Ausztria nemzeti szuverenitását.

Az ENSZ migrációs paktumából elsőként az Egyesült Államok lépett ki tavaly decemberben. Az USA után pedig, idén nyáron Ausztria és Magyarország is jelezte, hogy nem vesz részt a javaslatcsomag kidolgozásában, a végeredményt pedig semmilyen módon nem tekinti irányadónak magára nézve.

Szijjártó Péter pénteken levélben fordult a világszervezet illetékes vezetőihez, és megerősítette, a magyar kormány elutasítja a migrációs csomagot. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: a paktum veszélyezteti a magyar emberek biztonságát. A kontinensek közötti lakosságcsere ugyanis párhuzamos társadalmak kialakulásához vezet és növeli a terrorveszélyt.

Mint írta: „hamis az az állítás, hogy a migráció alapvető emberi jog. A rászorulóknak ezért abban kell támogatást nyújtani, hogy a hazájukhoz minél közelebb maradhassanak, és minél előbb hazatérhessenek. Szijjártó Péter hozzátette, a magyar kormány számára mindig a magyar emberek biztonsága az első, Magyarország ezért soha nem lesz bevándorlóország.