Beismerte az eltűnt újságíró halálát Szaúd-Arábia

 

Szaúd-Arábia szombaton beismerte, hogy Dzsmál Hasogdzsi meghalt az isztambuli szaúdi főkonzulátuson – jelentette az SPA szaúdi állami hírügynökség, hozzátéve, hogy az újságíró dulakodás következtében vesztette életét. Ennek nyomán eltávolították posztjáról a titkosszolgálat helyettes vezetőjét, Szaúd-Arábia pedig „mélységes sajnálatát” fejezte ki a történtek miatt. A Fehér Ház reagált a bejelentésre.

A híradás szerint az arab-félszigeti ország főügyészsége a nyomozás eddigi eredményei alapján jutott arra a következtetésre, hogy az október 2-án eltűnt ellenzéki újságíró valóban az isztambuli szaúdi konzulátuson lelte halálát, mégpedig azért, mert összetűzésbe keveredett az ott tartózkodó személyek egy csoportjával. A CNN hírtelevízió úgy tudja, hogy a férfit megfojtották.

Az SPA szerint a főügyészség jelezte, hogy folytatódik a nyomozás, tizennyolc szaúdi állampolgárt őrizetbe vettek az üggyel kapcsolatosban.

A szaúdi főügyész arról is tájékoztatta az állami médiát, hogy Szaúd al-Kahtani királyi tanácsadót és Ahmed Aszirit, a titkosszolgálat helyettes vezetőjét azonnal eltávolították tisztségéből, miután a nyomozás eredményei szerint bebizonyosodott, hogy Dzsamál Hasogdzsi az isztambuli konzulátuson halt meg.

hasogdzsi - szaúdi

Az ellenzéki újságíró halálának körülményeit vizsgáló bizottságot Mohamed bin Szalmán trónörökös vezeti majd – erről rendelkezett a szaúdi uralkodó, aki javaslatot tett a titkosszolgálat átszervezésére is. Ez utóbbi is feladata lesz a bizottságnak, amelyben a belügy- és a külügyminiszter, valamint a hírszerzés és a belbiztonsági hivatal főnökei is helyet foglalnak. A testület egy hónapot kapott arra, hogy jelentést készítsen az elvégzett munkáról.

Nem hivatalos forrásból ugyanakkor bizonyos részleteket közölt a történtek hátteréről egy magát megnevezni nem akaró tisztségviselő, aki a Reuters szerint a „nyomozás részleteit ismerő” személy. Elmondása szerint a trónörökös herceg nem tudott a „konkrét műveletről”, amely Hasogdzsi halálához vezetett.

„Nem volt semmiféle parancs arra vonatkozóan, hogy öljék meg vagy rabolják el őt” – mondta e forrás, aki szerint a herceg csupán azt az általános rendelkezést ismerte, hogy a királyságot bírálókat vissza kell juttatni az országba. A tisztségviselő azt is elmondta: nem tudni, hova kerülhetett a holttest, miután azt egy „helyi kapcsolatnak” átadták. Annak mindenesetre semmi jele, hogy a főkonzulátuson lennének a maradványok – tette hozzá.

Szaúd-Arábia „mélységes sajnálatát fejezte ki Dzsamál Hasogdzsi megölése miatt – jelentette szombaton a szaúdi állami hírügynökség. Egy szaúdi külügyminisztériumi forrás szerint – aki ugyancsak az SPA idézett – Rijád a jövőben kész mindent megtenni a hasonlóan „súlyos hibák” megelőzése érdekében. E forrás szerint a szombaton hozott intézkedések a szaúdi vezetésnek azt a szándékát tükrözik, hogy megóvják az ország lakosságának az épségét és biztonságát.

A szaúdi kormány nagyra értékeli a Recep Tayyip Erdogan vezetése alatt álló Törökország „baráti kormányának” a nagyszerű közreműködését, amellyel jelentős mértékben járult hozzá a nyomozás sikeréhez – mondta a külügyminisztériumi forrás. Egyúttal dícsérte, hogy a szaúdi kormány „bölcsen” megvárta a vizsgálódás eredményeit, és nem bocsátkozott találgatásokba az üggyel kapcsolatban.

A rijádi beismerés előtt nem sokkal a hírügynökségek beszámoltak arról, hogy Recep Tayyip Erdogan és Szalmán király telefonbeszélgetést folytatott. Az Anadolu török hírügynökség szerint ennek során kölcsönösen tájékoztatták egymást a Szaúd-Arábiában és Törökországban párhuzamosan folytatott nyomozás addigi eredményeiről.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni.

Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint neve elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a főkonzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták. Szaúd-Arábia ezt korábban nem ismerte be.

hasogdzsi - szaúdi

Reagált a Fehér Ház

A Fehér Házat „szomorúsággal tölti el” Dzsamál Hasogdzsi halála – hangsúlyozta az amerikai elnöki hivatal közleménye, amelyet egy órával azt követően adta ki, hogy Szaúd-Arábiában beismerték az eltűnt újságíró halálát.

A közlemény leszögezi: „az Egyesült Államok tudomásul veszi a szaúd-arábiai királyság bejelentését, miszerint Dzsamál Hasogdzsi sorsának ügyében a nyomozás folyamatban van, és (a királyság) intézkedéseket hozott a már azonosított gyanúsítottak ellen”.

A Fehér Ház egyúttal közölte, hogy szorosan figyelemmel fogja kísérni a vizsgálatot, kellő időben történő, átlátható és a megfelelő jogi eljárásokkal folytatott igazságszolgáltatásért száll síkra.

Az amerikai politikusok közül elsőként Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor reagált a szaúdi bejelentésre, miszerint Hasogdzsi az isztambuli szaúdi konzulátuson dulakodás közben életét vesztette. „Szkeptikus vagyok a Hasogdzsiról szóló új szaúdi narratívát illetően” – fogalmazott a szenátor, hozzátéve, hogy a szaúdi bejelentés szerinte bagatellizálja a tényeket.

Az ENSZ-főtitkárt “mélyen felkavarta” az újságíró halálának híre 

Az ENSZ a szaúdiak nyilatkozata után közleményt adott ki. Ebben arról írnak, hogy António Guterres ENSZ-főtitkárt „mélyen felkavarta” a hír.  Az ENSZ-főtitkár „hangsúlyozza a gyors, átfogó és átlátható vizsgálat fontosságát és a felelősök teljes mértékű elszámoltatását az újságíró halálának körülményeivel kapcsolatosan” – derül ki a szövegből.

Rijád szombati bejelentését megelőzően több jogvédő szervezet is az ENSZ égisze alatt folytatandó vizsgálatot javasolt Dzsamál Hasogdzsi eltűnése és – akkor még nem megerősített – halála körülményeinek tisztázására.

Guterres szóvivője, Stéphane Dujarric újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: az ENSZ-főtitkár akkor karolhatja fel a nemzetközi vizsgálat ügyét, ha abban minden érdekelt fél egyetért.

Osztrák külügyminiszter: Nem maradhat következmények nélkül az eset

Nem maradhat következmények nélkül az EU és Szaúd-Arábia kapcsolatait illetően egy „olyan súlyos ügy”, mint Dzsamál Hasogdzsi halála Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán – mondta szombaton Karin Kneissl osztrák külügyminiszter. A brit kormány mérlegeli a szaúdi bejelentést, Hollandia további vizsgálatot sürget.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Ausztria külügyminisztere szerint az, hogy Rijád beismerte: Dzsamál Hasogdzsi Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán életét vesztette, még nem változtat azon, hogy „alapos, hiteles és független vizsgálatra” van szükség. „Nagy aggodalommal figyeljük a Szaúd-Arábia kormányával szemben kritikus emberek helyzetét. A Hasogdzsi-ügy csak a horror csúcsa” – hangsúlyozta Kneissl.

Az osztrák külügyi tárca vezetője közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években jelentősen romlott az emberi jogok helyzete Szaúd-Arábiában, és jelentősen növekedett a politikai foglyok száma. Köztük van számos nő, akiket júniusban vettek őrizetbe, és akiknek egyetlen bűne az volt, hogy konferenciákon vettek részt.

A brit külügyi tárca közleménye szerint mérlegeli a szaúdi bejelentést. „Őszinte részvétünket küldjük Dzsamál Hasogdzsi családjának, miután megerősítést nyert halála. Mérlegeljük a szaúdi bejelentést és következő lépéseinket” – közölte a brit külügyi tárca, hozzátéve: „ez egy szörnyű tett volt, amelynek felelőseit el kell számoltatni”.

A szaúdi bejelentésre a Koppenhágában tartózkodó holland miniszterelnök, Mark Rutte további vizsgálatot sürgetett. „Sok minden továbbra is homályos. Mi történt? Hogyan halt meg? Ki a felelős? Elvárom, és remélem, hogy minden releváns tényre fény derül a lehető leghamarabb” – mondta.

Ausztrália bejelentette, hogy az újságíró meggyilkolása elleni tiltakozásul nem vész részt egy tervezett befektetési csúcstalálkozón Szaúd-Arábiában. A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni.

Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint nevük elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a főkonzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták. Szaúd-Arábia ezt korábban nem ismerte be.