Mexikó védi határait az illegális bevándorlóktól

 

Mexikó támogatja azokat, akik legálisan akarnak belépni területére, de megakadályozza az illegális határátlépést – mondta Enrique Pena Nieto mexikói elnök azzal kapcsolatban, hogy a hondurasi migránskaraván tagjai benyomultak Mexikó területére.

„Mint akármelyik szuverén ország, Mexikó sem engedi, hogy illegálisan belépjenek területére, főleg nem erőszakos módon” – jelentette ki Pena Nieto, hangsúlyozva, hogy támogatják azokat a bevándorlókat, akik „a törvényeket tiszteletben tartva” akarnak bejutni Mexikóba.

Az erőszakos belépés merénylet az ország szuverenitása ellen, ezenfelül „veszélyes a migránsokra, különösen a kisfiúkra, kislányokra, a nőkre és az idősebbekre” – vélekedett a mexikói államfő.
Pena Nieto példátlannak minősítette a mexikói-guatemalai határon pénteken kialakult helyzetet, amikor a hondurasi migránskaraván tagjai erőszakosan behatoltak Mexikó területére.

Az észak-hondurasi San Pedro Sula városból a múlt szombaton elindult mintegy 3000 emberből álló csoport pénteken nekirontott a határkerítésnek, majd mexikói területre lépett, ahol néhány száz mexikói rendőr fogadta őket. A migránsok és a rendvédelmi szervek összecsaptak, ötven hondurasinak sikerült áttörnie a sorfalat, a többiek paprikaspray hatására visszavonulót fújtak. A migránsok közül néhányan kövekkel dobálták a mexikói rendőröket.

Ez a „népes kontingens” illegálisan akart belépni Mexikó területére, bántalmazva a szövetségi rendőrség tagjait, akik ráadásul még fegyvert sem viselnek az emberi jogi protokollnak megfelelően – fogalmazott a mexikói elnök. A helyzetet a mexikói biztonsági erőknek sikerült ellenőrzésük alá vonniuk, akik helyreállították a rendet – mondta Pena Nieto.

A mexikói hatóságok tájékoztatták a karaván tagjait arról, hogy aki be akar lépni, megteheti a megfelelő úti okmányok és vízum birtokában – közölte a mexikói államfő. Ezenfelül tudatták velük, hogy menedékkérelmet is benyújthatnak, amiben az ENSZ segítséget nyújt – tette hozzá.

A mexikói elnök elmondta, hogy a belügy- és külügyminiszter folytatják a párbeszédet a karaván tagjaival a biztonsági feltételek biztosítása és a rendezett, a jogi kereteket és az emberi jogokat tiszteletben tartó migráció érdekében.

Donald Trump amerikai elnök a héten kilátásba helyezte, hogy lezárja az Egyesült Államok déli határát, és a határhoz vezényli a katonaságot, ha Mexikó nem állítja meg az Egyesült Államok felé tartó menekülteket Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból. A Fox televízió későbbi tudósítása szerint az Egyesült Államok és Mexikó közös tervben állapodott meg a migránsprobléma kezelését illetően.