Vucsics Moszkvában Szerbia katonai semlegességét hangoztatta

 

Szerbia elkötelezett marad katonai semlegessége mellett – jelentette ki Alekszandar Vucsics szerb államfő, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden fogadta őt a Kremlben.

„Szerbia mint független és szabad ország megőrzi katonai semlegességét, és úgy gondolom, hogy ma Szerbia az egyetlen ilyen szándékú ország a Nyugat-Balkánon” – mondta Vucsics.

A szerb elnök köszönetet mondott Oroszországnak és Putyinnak – akit belgrádi látogatásra hívott meg – a szerb nemzeti és állami érdekek, valamint a nemzetközi jog melletti kiállásáért egy olyan helyzetben, amelyben Szerbiát szerinte „napi szinten számos provokáció éri”. Úgy vélekedett: Belgrád kompromisszumkészsége és béketörekvése ellenére nagyon távoli még Koszovó kérdésének megoldása.

Putyin a tárgyalások nyilvános szakaszában elégedetten nyugtázta, hogy mind a kétoldalú áruforgalom, mind pedig a szerbiai orosz beruházások értéke stabilan növekszik. A Kreml sajtószolgálata szerint a két vezető a kétoldalú viszony, valamint a regionális és nemzetközi kapcsolatok kérdéseit tekinti át.

 Vucsics moszkvai látogatását megelőzően arról beszélt, hogy a koszovói helyzetet meg akarja vitatni Putyinnal, akinek a támogatását fogja kérni. Azt, hogy pontosan miben kér segítséget, nem fejtette ki. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn kijelentette, hogy az orosz-szerb csúcs egyik témája lesz a feszültség megnövekedése a Nyugat-Balkánon, igaz, a szerb elnök több hónapig szervezett vizitje azzal nem áll közvetlen összefüggésben.

 Vucsics szombaton a legmagasabb fokú harckészültségbe helyezte a szerb hadsereget, mert Hashim Taci koszovói elnök a Gazivoda-tóhoz látogatott a szerbek lakta Észak-Koszovóban, koszovói rendőrkommandósok tucatjai által kísérve. A brüsszeli közvetítéssel 2013-ban megkötött szerb-koszovói megállapodás megtiltotta a különleges egység Észak-Koszovóba vonulását a NATO és a helyi szerb vezetés beleegyezése nélkül, valamint azt is, hogy a szerb hadsereg bevonuljon Koszovóba.