Alkotmányos panaszt nyújt be az AfD a német belügyminiszter ellen

 

A jobboldali német ellenzéki párt Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter ellen élt panasszal amiatt, hogy a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke egy interjúban azt állította: az AfD a német állam ellensége – közölte Stephan Brandner AfD-képviselő pénteken Berlinben.

Az AfD ezerszer is elmondhatja, hogy demokratikus, tevékenysége mégis azt mutatja, hogy államellenes – mondta Seehofer a dpa hírügynökségnek szeptember közepén.

A belügyminiszter arra reagált, hogy az AfD – végül sikertelenül – megpróbálta napirendre tűzni a törvényhozásban azt a kifogását, hogy Frank-Walter Steinmeier államfő támogatott egy Chemnitzben megrendezett rasszizmusellenes koncertet, amivel az AfD értékelése szerint egy szélsőbaloldali rendezvény mellé állt.

A koncerten fellépett egy vitatott megítélésű, egy ideig alkotmányvédelmi megfigyelés alatt is álló zenekar is, amelynek egyes korábbi dalszövegei rendőrök elleni erőszakra buzdítottak. Ezzel bomlasztani akarják az államot – jelentette ki Seehofer az AfD-ről.

„Seehofer úr a bajor választási kampányban a CSU elnökeként talán fogalmazhatott így, de az botrányos, hogy ez az interjú még mindig elérhető a szövetségi belügyminisztérium honlapján” – mondta Brandner. Bajorországban októberben tartományi választást tartanak.