Oktatási és diplomáciai megállapodásokat ír alá New Yorkban Szijjártó Péter

 

Oktatási, tudományos, illetve diplomáciai témában írnak alá kétoldalú megállapodásokat Magyarország, valamint Moldova, Tunézia, Namíbia és a Palesztin Hatóság között kedden New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés helyszínén – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek nyilatkozva.

Olyan országokról van szó, amelyek a keleti nyitás stratégiájának keretében kerültek a magyar külpolitika látóterébe – tette hozzá. A megállapodásokat a namíbiai Netumbo Nandi-Ndaitwah, a palesztin Rijád al-Malki, a moldovai Tudor Ulianovschi, valamint a tunéziai Hemaisz Dzsimanui külügyminiszterrel folytatott kétoldalú találkozóin írják alá.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy Magyarországnak az egyik legfontosabb erőforrása a felsőoktatási rendszere, nemzetközi szinten is elismertségnek örvend.

Ezt mutatja, hogy mára már 3 ezer fölé emelkedett a kétoldalú megállapodások alapján Magyarországon tanuló diákok száma. Ehhez az együttműködési rendszerhez csatlakozik most Namíbia, az aláírandó ösztöndíj-megállapodás alapján jövő szeptemberben 10 namíbiai hallgató kezdi meg tanulmányait magyarországi egyetemen.

A palesztinokkal már régóta van ilyen megállapodása Magyarországnak – emlékeztetett Szijjártó Péter. A folyamatos túljelentkezés miatt palesztin részről merült fel igényként az 50 fős keretszám megemelése, és a mostani egyezmény értelmében jövő szeptembertől a magyar egyetemeken már 60 palesztin hallgatót fogadnak.

Két országgal a külügyi intézetek közötti együttműködésről köt megállapodást a kormány annak érdekében, hogy a diplomataképzésben fel tudják használni egymás tapasztalatait, kölcsönösen diplomatákat küldhessenek tapasztalatszerzésre. Az egyik megállapodás a Külgazdasági és Külügyi Intézet (KKI), valamint a moldovai diplomáciai intézet közötti együttműködésre vonatkozik, a másik pedig a tunéziai diplomaták képzéséért és oktatásáért felelős intézet és a KKI közti együttműködésről szól.