Potápi: A határon túli magyarság a kormány mellett áll

 

A határon túli magyarság a kormány családpolitikája mellett áll – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton Dombóváron, a családok évéhez kapcsolódó rendezvényen.

Potápi Árpád János a Fidesz és a Civil Összefogás Fórum helyi szervezetének családi napján mondott köszöntőjében hozzátette: „a család egy férfi és egy nő kapcsolatán alapul, és gyermekeinket is úgy képzeljük el, hogy ilyen családokban kell felnőniük”.

Az, hogy meg akarjuk védeni a családjainkat, „normális emberi gondolkodás” – jegyezte meg a nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Szent Orsolya Iskolaközpontban tartott eseményen.

A Felvidéken például ezen a héten hat óvodát adtak át

Kitért arra is, hogy a nemzetpolitikai államtitkárság a családpolitika határon túli feladatait végzi, ennek keretében hirdették meg a határon túli magyar családok éve programot. A program eredményei között említette, hogy a kormány 550 óvodát épít vagy újít fel határon túli, magyarok lakta településeken, a Felvidéken például ezen a héten hat óvodát adtak át.

Utalt rá, hogy a Fidesz-KDNP 2014-ben a határon túlról érkezett levélszavazatok 94 százalékát, 2018-ban 96,8 százalékát kapta.

Úgy fogalmazott: „A kultúránk a zsidó-keresztény hagyományokra épülő keresztény kultúra, amiből mi nem is szeretnénk engedni.” Hozzáfűzte, akkor sem, ha „Európa nyugati felén ultranacionalista, radikális jobboldali szervezetként állítanak be minket”.

A legnagyobb kihívás a népességfogyás

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára többi között arról beszélt, hogy a népességfogyás már harminc éve ismert Magyarországon, és ma ez a legnagyobb kihívás az ország előtt.

Emlékeztetett: a kormány a családok évében, január 1-én életbe lépett családtámogatási csomagjának keretében több, gyermekvállalást segítő intézkedést tett. Ezek között említette a gyermekvállaláshoz kapcsolódó diákhitel-kedvezményeket és a kétéves hallgatói gyed bevezetését.

Korábban kellene szülniük a nőknek

Az 1980-as években a nők átlagosan 21 évesen szülték meg első gyermeküket, ma ez az életkor 30 év; fontos lenne, hogy fiatalabb korban szüljenek a nők, mert különben kisebb eséllyel születik meg a második és a harmadik gyermek a családban – mondta.

Közölte: a gyermekvállalást segíti az is, hogy január 1. óta a harmadik gyermek után az állam egymillió forintot átvállal a jelzáloghitelekből, amelyek minden további gyermek után egy-egymillió forinttal csökkennek.

Szólt arról is, hogy ma már a határon túli magyarság számára is létezik a babakötvény és az anyasági támogatás.

„Jól látható, hogy a kormány törekvéseinek van eredménye, húsz éve nem volt olyan magas a házasságkötések száma, mint tavaly, és húsz százalékkal sikerült növelni a gyermekvállalások arányát a 2010-2011-es mélyponthoz képest” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.