Macska-egér játék zajlik a bevándorlásban

 

Franciaországban újabb migránstábort számoltak fel. A civil szervezetek nem bírták tovább a bevándorlók ellátását. Ideiglenesen elszállásolják őket, de kérdéses, hogy meddig lesz ez ideiglenes, és vajon változtat-e a migrációs útvonalon az egyre több szabályozás.

Csütörtök délelőtt csaknem nyolcszáz migránst szállítottak el a nyugat-franciaországi Nantes belvárosának parkjából. Több hónapja alakult ki a tábor, ahol főként szudáni származású menedékkérők tartózkodtak. Őket a helyi civil szervezetek látták el, azonban számukra egy idő után tarthatatlanná vált a helyzet, így bírósági eljárást indult – jelentette az M1 párizsi tudósítója.

Hozzátette: a bírósági döntés szerint a város feladata, hogy ideiglenes szállást biztosítson a menedékkérők számára, majd később az államnak kell intézkednie menedékjogukról. A lakosságot azzal nyugtatták, hogy ez a helyzet csupán átmeneti lesz – mondta a tudósító.

Fontos tudni, hogy a menedékkérelmek feldolgozási ideje akár 9-10 hónap is lehet – mondta Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese az M1 Ma reggel című műsorában. Hozzátette: az átmeneti elhelyezés várhatóan akár több hónapig is eltarthat, főként azért, mert nem pár ember kérelméről kell dönteni, hanem csaknem ezeréről.

A kutató szerint a nantes-i tábor felszámolásának és az ideiglenes elhelyezésnek legjelentősebb következménye, hogy a közszolgáltató rendszerek le lesznek terhelve. A többségében szudáni menedékkérőket 12 busszal szállították el a város öt sportlétesítményébe. A környéken élők tehát biztosan érezni fogják a leterheltséget – jelentette ki a szakértő. Hozzátette: az önkormányzatok sem feltétlenül rajonganak a kialakult helyzetért.

A legkönnyebb útvonal a legjobb

Janik Szabolcs kifejtette, az embercsempészek és az érkezők mindig a legkönnyebb útvonalat keresik azért, hogy Európába jussanak. Ez jelenleg a spanyolországi útvonal. Egy dinamikus folyamatot láthatunk, macska-egér játék zajlik a bevándorlás területén. Fontos kiemelni azonban, hogy már nem ugyanolyan emberek érkeznek, mint a 2015-ös bevándorlási hullám idején.

Líbiából könnyebb volt Olaszországot megcélozni, Spanyolországba főként fekete-afrikai emberek érkeznek, tehát itt egyértelműen gazdasági bevándorlókról van szó.

Illegális bevándorlók várakoznak elszállításukra sátortáboruk felszámolása közben Párizs egyik külső kerületében 2018. május 30-án. (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

Illegális bevándorlók várakoznak elszállításukra sátortáboruk felszámolása közben Párizs egyik külső kerületében 2018. május 30-án. (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

Kétoldalú megállapodás Berlin és Róma között?

A felek tárgyalásokat folytattak egy kétoldalú migrációs megállapodásról, melynek lényege, hogy a német–osztrák határon feltartóztatott, de ezt megelőzően még Olaszországban menedékkérelmet benyújtott migránsok Olaszországba kerüljenek vissza. A határon visszautasított migránsért cserébe Németország kötelezi magát egy Földközi-tengeren kimentett menedékkérő befogadására.

Janik Szabolcs szerint ebben az alakuló megállapodásban felfedezhetők a dublini rendelet szabályai, amelyek úgy hangzanak, hogy a migránsokat az első belépés szerinti országba kell visszaküldeni, ezek azonban nem működnek.

A szakértő szerint az olasz álláspont egyértelművé vált az elmúlt hetekben. Arra törekszenek, hogy „friss ember” ne érkezzen a rendszerbe, vagyis ne kelljen újabb menedékkérőket befogadni, illetve aki ott van, minél előbb visszakerüljön saját országába – fejtette ki a kutató.

Nehezen elengedhető téma

Az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani nemrégiben újra felvetette a kvóták kérdését. Janik Szabolcs szerint ez egy olyan téma, amit nehezen tudnak elengedni az európai politikusok és döntéshozók. Egyébként az olasz kormánytól sem áll ez távol, hiszen az Öt Csillag Mozgalom is gyakran beszél arról, hogy a migrációs krízis megoldása a kvóták szerinti szétosztás lehetne.