Szlovénia egy nap alatt 42 migránst tartóztatott fel

 

A feltartóztatott migránsok iraki, szíriai és pakisztáni állampolgárok és gyerekek – közölte a szlovén belügyminisztérium csütörtökön.

A rendőrség szerda reggel a dél-szlovéniai Vukovci faluban 18 iraki és szíriai illegális bevándorlót tartóztatott fel, köztük gyerekeket. Szintén délen, Novo Mesto környékén 12 iraki, iráni és pakisztáni állampolgárt fogtak le a hatóságok. Ugyanebben a körzetben, Metlikán, Károlyvárostól (Karlovac) negyven kilométerre egy kisbuszban több mint tíz migránst találtak: hét iraki és öt török állampolgárt, köztük két gyereket.

Naponta érkeznek 

Szlovéniába naponta érkeznek migránsok. Sajtóhírek szerint a szlovén kormány már döntött arról, hogy a jövő héten újabb kerítésszakaszt épít a Kolpa folyó mentén a délkelet-szlovéniai Bela Krajina községben, a szlovén–horvát határon, ahol a legtöbb  bevándorló próbál meg illegálisan belépni az országba. Szlovénia 2015-ben 176 kilométer hosszú pengés drótkerítést épített Horvátországgal közös határán.

25 százalékkal többen lépték át a horvát határt

A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint ebben az évben 3421 migránst tartóztattak fel a boszniai–horvát és a boszniai–szerb határon, ami 25 százalékkal több a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az idén csaknem 72 százalékkal nőtt a letartóztatott embercsempészek száma. Horvátországnak Boszniával több mint ezer kilométer hosszú határa van, amely nehezen ellenőrizhető.

Hivatalos adatok szerint Szerbiában jelenleg háromezer, míg Bosznia-Hercegovinában kétezer migráns tartózkodik, többségük az ország nyugati részében, a horvát határhoz közeli Bihac környékén zsúfolódott össze, ahol parkokban és romos épületekben vertek tábort. A migránsok Nyugat-Európába akarnak eljutni.

A nyugat-balkáni migrációs útvonalat lezárták

Az úgynevezett nyugat-balkáni migrációs útvonalat mintegy két és fél évvel ezelőtt zárták le, azóta jelentősen csökkent az érintett országokon áthaladó migránsok száma. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia jelenleg csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, és náluk akarnak menedéket kérni.