Orbán Viktorral kezdeményez találkozót Matteo Salvini

 

Az Európába tartó illegális bevándorlókat vissza kell szállítani országukba, Orbán Viktorral a megoldást tanulmányozzuk – jelentette ki Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a kormánypárti Liga vezetője a Corriere della Sera napilapban pénteken.

Matteo Salvini az interjúban elmondta, a következő napokban személyes találkozóra készül a magyar miniszterelnökkel Milánóban. „Orbánnal találkozom a szabályok megváltoztatása érdekében” – nyilatkozta Salvini a migrációs politikára utalva.

Nem ejtették túszul az embereket

Az olasz belügyminiszter a szicíliai Catania kikötőjében a partra szállásra váró bevándorlók helyzetével kapcsolatban hangsúlyozta, nem ejtették túszul ezeket az embereket.

„Az olaszok a migránsok túszai, és Európának túl régóta, de ezzel a kormánnyal nem lesznek tovább, véget ér egy korszak” – jelentette ki.

Megjegyezte, a római kormányt irritálja, hogy az EU többszörös felszólításra sem talál megoldást a helyzetre, vagyis nem osztja szét az érkezőket a tagállamok között. Salvini kiemelte, hogy korábban az Európai Unió 35 ezer menedékkérő áthelyezését ígérte a római kormánynak, ehhez képest eddig 12 ezer embert vettek át.

Sikerrel léptek fel a nem kormányzati szervezetekkel szemben

Matteo Salvini azt üzente, az EU „elfelejtheti”, hogy a következő uniós költségvetési csomagot a tagállamok egyhangúlag elfogadják.

A nem kormányzati szervezetekkel (NGO) szemben sikerrel felléptünk, most az EU-t kell kényszerítenünk, hogy vállalja a rá eső részt – mondta a római belügyi tárca vezetője. Hozzátette: Olaszország évi 6 milliárd eurót fizet be a közös európai kasszákba, de ezért cserébe csak problémáink vannak a halászat, mezőgazdaság, idegenforgalom, kereskedelem, bankok terén.

Matteo Salvini kijelentette, jelenleg nem szállíthatjuk vissza a migránsokat, de az egyezményeket és konvenciókat meg lehet változtatni.

Matteo Salvini megnyerné a választást 

Szomráky Béla Olaszország-szakértő szerint Matteo Salvini olasz belügyminiszter némi jobbközép szövetségesi háttérrel simán megnyerné a választást, ha kiírnák.

A szakértő az M1 műsorában pénteken úgy vélekedett, eddig a Salvinit támadó emberi jogi aktivisták csak azt érték el, hogy mintegy kétszeresére növelték a népszerűségét.

Mint mondta, az olasz belügyminiszter azért tiltotta meg a migránsokat szállító Diciotti nevű hajó kikötését, mert nem akarja, hogy Olaszország lerakat legyen. Döntése ellen az elmúlt 24 órában az olasz partizánszövetség, a Bírók Demokratikus Szövetsége és az előző kormány szinte összes prominenciája is tiltakozott – tette hozzá.

Az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója csütörtökön vett egy 177 fős migránscsoportot a fedélzetre. Danilo Toninelli infrastrukturális és közlekedési miniszter, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa hétfőn engedélyezte, hogy a Diciotti Catania kikötőjében megálljon.

Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga politikusa viszont nemet mondott arra, hogy a migránsok olasz területre lépjenek. A belügyminiszter szerda este csak 27, felnőtt kíséret nélküli kis- és fiatalkorúnak engedélyezte, hogy leszállhasson a hajóról.