Brüsszel pénzt utalt Rómának

 

Kilencmillió eurót (mintegy hárommilliárd forintot) különített el az Európai Bizottság az Olaszországban tartózkodó menedékkérők és menekültek egészségügyi ellátásának támogatására – jelentették be szerdán Brüsszelben.

A bizottság tájékoztatása szerint az uniós támogatás az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést hivatott javítani a befogadóközpontokban az olaszországi Emilia-Romagna, Lazio, Liguria, Toszkána és Szicília régiókban.

Mint közölték, ezzel több mint 42 ezer emberen segítenek, és a sérülékenyebb csoportokra, például a nőkre, a gyerekekre kiemelt figyelmet fognak fordítani.

„Olaszország különösen nagy nyomás alatt állt az elmúlt években, a bizottság pedig nem fog felhagyni a migráció kezelését és a védelemre szorulók ellátását célzó erőfeszítések támogatásával” – szögezte le Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációügyi biztos.

Hozzátette: a brüsszeli testület támogatni fogja a nehéz helyzetbe került tagállamok mindegyikét, miközben tovább dolgozik a hosszú távú európai megoldáson.

Ezzel már több mint 200 millió euróra nőtt az olasz migrációs helyzet kezeléséhez nyújtott rendkívüli uniós támogatás összege. Ez azon a 653,7 millió eurón kívül van, amelyet a Menekültügyi,

Migrációs és Integrációs Alapból, illetve a Belső Biztonsági Alapból különítettek el az országnak a 2014 és 2020 közötti időszakra.