Öt ország fogadja be az Aquariuson tartózkodó migránsokat

 

Quim Torra katalán elnök kijelentése csupán szimbolikus, mivel a végleges döntést a spanyol kormánynak kell meghoznia. Franciaország, Németország, Spanyolország, Portugália és Luxemburg pedig befogadja az Aquarius fedélzetén tartózkodó 141 migránst, amelynek következtében Málta is úgy döntött kedden, hogy a hajó kiköthet partjainál.

Quim Torra katalán elnök kedden három katalán kikötőt ajánlott fel, ahol fogadnák az Aquarius mentőhajót, amely a líbiai partok közelében arra vár, hogy partra tehesse a múlt héten a Földközi-tengerből kimentett 141 embert. „Katalónia mindig is a befogadás földje lesz” – írta Twitter-oldalán a katalán függetlenségi vezető, és megnevezte Palamós, Vilanova és Sant Carles de la Rapita kikötőt lehetséges úti célként a mentőhajó számára.

A katalán elnök ajánlata szimbolikus gesztusnak tekinthető, mivel ő maga nem hozhat ilyen döntést, arról csak a spanyol központi kormány határozhat. Június közepén az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezetek által fenntartott Aquarius mentőhajót, fedélzetén több mint 600 emberrel Spanyolország fogadta Valencia kikötőjében, miután nem köthetett ki a közelebbi máltai vagy olasz partoknál.

Az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül nevű nem kormányzati szervezetek által fenntartott Aquarius hajó elindul Marseille kikötőjéből 2018. augusztus 1-jén (Fotó: MTI/AP/Claude Paris)

Az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül nevű nem kormányzati szervezetek által fenntartott Aquarius hajó elindul Marseille kikötőjéből 2018. augusztus 1-jén (Fotó: MTI/AP/Claude Paris)

José Luis Ábalos spanyol fejlesztési miniszter egy eseményen újságíróknak kedden azt nyilatkozta: a mostani helyzet eltér a júniusitól, ami „élet-halál” kérdés volt, hiszen a túlzsúfolt hajót sehol nem voltak hajlandók fogadni. Ismét hangsúlyozta, hogy a szocialista kabinet a terhek megosztásán alapuló, közös európai megoldást tart szükségesnek.

Az EFE spanyol hírügynökség meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva azt közölte: a spanyol kormány „intenzíven” tárgyal az Európai Bizottsággal, és más uniós tagállamokkal egy „közös és szolidáris” megoldáson az Aquarius helyzetére.

Öt európai ország befogadja a migránsokat

Nem támaszkodhatunk eseti válaszokra, fenntartható megoldásokra van szükségünk – hangsúlyozta ugyanakkor Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős EU-biztos. Nem csak egy vagy néhány tagállam felelőssége ez, hanem az egész Európai Unióé – tette hozzá.

Az elmúlt napokban Spanyolország, Tunézia és Málta is megtagadta, hogy fogadja az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezetek által fenntartott hajót. Az Aquarius fedélzetén tartózkodó migránsok Líbiából indultak útnak. Málta azzal érvelt, hogy ezért a közelebb található Líbiának, Tunéziának vagy Olaszországnak kellene befogadnia őket.

Az európai államok talán végül megértették, hogy közös, déli határainkról és mind a 28 tagállam problémájáról van szó, ezért nem kerülhetjük el a felelősséget, és együtt kell működnünk – fejezte ki reményét Frédéric Penard, az SOS Méditerranée műveleti igazgatója.