Folyamatos a migránsok utánpótlása a szárazföldi útvonalakon

 

Egyre többen kísérlik meg a határátlépést. A szerb-román határon kisbuszba rejtőzve próbáltak illegálisan az unió területére jutni a bevándorlók. Törökországnál akár életüket kockára téve próbálnak átkelni a Marica-folyón. A határőrségnek szinte folyamatosan van feladata, ugyanis csaknem megállás nélkül érkeznek az illegális bevándorlók.

Újabb gazdasági bevándorlókat fogott el a román határőrség pénteken. A pakisztáni és indiai migránsok Ukrajna felől próbáltak Romániába jutni, hogy onnan Nyugat-Európába utazzanak tovább.

Egyre többen kísérlik meg az átkelést Románia északi határszakaszán. Jóval könnyebb dolguk van itt, mint a keleti és a déli határokon, ahol az elmúlt időszak heves esőzései miatt megáradtak a folyók. Így életveszélyessé válik az átkelés.

Róma, 2018. július 12. Olasz rendőr egy migránsok lakta sátortáborban tartott ellenőrzésen a római Tiburtina vasútállomás közelében 2018. július 12-én. A Baobab Experience elnevezésű civil szervezet aktivistái által rendelkezésre bocsátott kétszáz sátort mintegy háromszáz bevándorló használja. (MTI/EPA/Massimo Percossi)

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Massimo Percossi)

A szerb-román határon egy kisbuszt tartóztattak fel a hatóságok emberei, négy illegális bevándorlóval. A migránsok a járműbe épített álpadló alatt megbújva próbáltak Románia területére jutni. Hasonló esetekről szinte naponta számol be a román határrendészet.

A balkáni útvonalon folyamatos az utánpótlás. Törökországból egyre többen próbálkoznak a szárazföldön átjutni, illetve a Marica-folyón keresztül a Balkánra jutni. A térségben csaknem annyi a bevándorló, mint 2015-ben, a migrációs válság csúcsán.

Azonban mivel Magyarország és Szlovénia felé hiába valóak a próbálkozásaik, legtöbben Bosznia-Hercegovina felé vették az irányt, ahol könnyebb volt az átjutás Horvátország felé. Az elmúlt hónapban mintegy háromezren érkeztek.

Idén mintegy háromezren érkeztek az elmúlt hónapban.

Bosznia észak-nyugati részén – Bihács és Velika Kladusa környékén – táborozó, több ezer migráns közül alig hétszáz kért menedéket az országba. Többségük arra számít, hogy idővel továbbindulhatnak valamelyik uniós országba. Amíg ez nem következik be, elhagyatott épületekben és hevenyészett sátortáborokban töltik mindennapjaikat, vagy a városok utcáit róják céltalanul.

A bosnyák kormány szerdán úgy döntött, megerősíti keleti és déli határa védelmét, és szorosabb koordinációt kezdeményez a szerb és a montenegrói kormánnyal az embercsempészet és az illegális migráció visszaszorítása érdekében.

A migrációért felelős uniós biztos, Dimitrisz Avramopulosz pedig bejelentette: az Európai  Bizottság megállapodott Macedóniával a balkáni állam határvédelmének megerősítéséről.

Brüsszel hasonló tárgyalásokat folytat Szerbiával és Bosznia-Hercegovinával is, abban a reményben, hogy a balkáni országok ellenőrzésének megerősítésével sikerül az unió határain kívül tartani az illegális bevándorlókat.