Támogatja a magyar kormány az uniós határigazgatási alap létrehozását

 

Az Integrált Határigazgatási Alap célkitűzése, hogy növelje a külső határvédelem hatékonyságát, ezzel is biztosítva az emberek és javak Európai Unión belüli szabad mozgását és a kereskedelempolitika zavartalan működését – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Mintegy 9,3 milliárd eurót irányoztak elő hét évre a következő európai uniós költségvetési ciklusban, ami a biztonságpolitikai szakértő, Kis-Benedek József  szerint azt jelenti, hogy az EU vezetése számol azzal, hogy még 2021 után is lesz migráció.

Hozzátette, tartalékalapot is képeztek arra az esetre, ha újra tömegesen indulnának meg emberek Európa irányába. Úgy látja, figyelembe véve, hogy milyen célokra különítenek el pénzeket a migráció kapcsán, látni lehet, hogy többféle elképzelés is van. 2027-ig számol azzal az unió, hogy stabilabbá kell tenni a külső határokat.

Kifejtette, többek között ilyen a külső határvédelemre szánt összeg, emellett egy informatikai rendszer létrehozására is elkülönítenek pénzt, amely biztosítja a határok technikai védelmét, a Frontex létszámát pedig nagyjából tízezer fővel bővítik.

„Tulajdonképpen előrelátásról van szó, amelynek a lényege, hogy 2027-ig számol az unió azzal, hogy stabilabbá kell tenni a külső határokat” – összegezte Kis-Benedek József.

Azzal kapcsolatban, hogy egységesítenék a vízumkiadást, úgy vélekedett: nem biztos, hogy a nemzetek nem vetnek majd be sajátos intézkedéseket, de fontos, hogy legyen egy olyan alap, egy olyan uniós rendszer, amely alapján a vízumot kiadják.

„Hogyha a nyilvántartási rendszereket felállítják, akkor a szükséges adatokat biztosan meg tudják találni a rendszerben” – fűzte hozzá. Megemlítette azt is, hogy mielőtt egy adott ország kiadja a vízumot, ellenőrzi az alanyt a saját nyilvántartásában, illetve az Európai Unió központi nyilvántartásban.

Azzal kapcsolatban, hogy a migránsok egymás között cserélgetik a hivatalos papírokat, Kis-Benedek József azt mondta, hogy az ellenőrzések nem túl szigorúak, így komoly üzlet épült ki a papírok eladására. Szíriában 900-1500 euróért lehet venni egy hivatalos menekültstátuszt igazoló papírt, míg az útlevél nagyjából 3000 euróba kerül – mondta.

Megjegyezte, nyilvánvalóan ezeket az illegális módszereket ki lehet szűrni, és előbb-utóbb kiderül, hogy ezeket az okmányokat kik és hol adják el, és felszámolják a hivatalos iratokkal való visszaéléseket.