A hidegháborús korszak termékének tartják a NATO-t az oroszok

 

Moszkva bírálta kedden a NATO jelenlétének keleti irányú növelését a védelmi szövetség szerdán kezdődő, kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója előtt – Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő sajtótájékoztatóján egyúttal jelezte: nem kívánja kommentálni a NATO-tagállamok közötti nézeteltéréseket.

A NATO-nak az a törekvése, hogy növelje jelenlétét és bővítse katonai infrastruktúráját az orosz határ irányában, csak megerősíti azt a régóta vallott orosz álláspontot, miszerint a NATO a hidegháborús korszak terméke, amelyet a konfrontáció céljából hoztak létre – jelentette ki Peszkov. A szervezet az ukrajnai Krím félsziget 2014-es orosz elcsatolása óta megnövelte jelenlétét keleti tagországaiban, vagyis az Oroszország nyugati szomszédságában található balti államokban (Észtországban, Lettországban és Litvániában), illetve Lengyelországban.

Dmitrij Peszkov, orosz elnöki szóvivő (MTI/EPA/Alekszander Zemljanicsenko)

Dmitrij Peszkov, orosz elnöki szóvivő (MTI/EPA/Alekszander Zemljanicsenko)

Arra a kérdésre, hogy mi Oroszország véleménye a NATO-tagállamok közötti nézeteltérésekről, Peszkov nem kívánt reagálni. „Viszonyunk a NATO-val változatlan (…). Oroszországnak mindig is meglehetősen laza kapcsolatai voltak és lesznek a szövetséggel, de ami a NATO-n belül zajlik, az már nem a mi dolgunk” – mondta. A NATO-tagországok között egyebek között a védelmi kiadások növelése okoz nézeteltérést: az Egyesült Államok nem elégedett azzal az ütemmel, amellyel az európai tagállamok nagyobb része halad a védelmi költségvetés növelésére tett ígéretük teljesítésében.

Az Oroszországgal fennálló feszültség várhatóan a fő témák közé tartozik majd a NATO-csúcstalálkozón.