Az újabb mérgezéshez is ugyanazt az anyagot használták, mint Szkriapléknál

 

A brit belügyminiszter szerint pontosan ugyanaz a hatóanyag okozta a múlt szombat óta kórházban kezelt két brit állampolgár – egy 44 éves nő és egy 45 éves férfi – betegségét, mint amelytől négy hónapja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal is súlyos mérgezést szenvedett.

A két britet, Dawn Sturgesst és Charlie Rowley-t a délnyugat-angliai Salisbury városának kórházában kezelik válságos állapotban.

A brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézete a héten megállapította, hogy a Salisbury közelében, Amesbury városában élő két brit állampolgár betegségét is ugyanolyan Novicsok típusú, még a Szovjetunióban kifejlesztett katonai idegméreg-hatóanyag okozta, amilyentől négy hónapja Szkripal és lánya is megbetegedett.

Sajid Javid belügyminiszter, aki vasárnap Salisburybe és Amesburybe látogatott, a BBC televíziónak nyilatkozva ezt megerősítette. Úgy fogalmazott: mind a két mérgezéses esetet „hajszálpontosan ugyanaz” az anyag okozta.

Javid szerint a rendőrségi munka kiinduló alapfeltételezése az, hogy Szkripalék márciusi megmérgezése és a mostani incidens összekapcsolódik.

Hozzátette: nagyon bízik abban, hogy a nyomozást végző szakértők „így vagy úgy, de a végére járnak” ennek az ügynek. Hangsúlyozta, hogy a területileg illetékes Wiltshire megyei rendőrség nyomozati munkáját a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának száznál több detektívje segíti.

Amesbury, 2018. július 5. Rendőrök annak a háznak a környékét biztosítják 2018. július 5-én, amelyben mérgezés miatt rosszul lett egy brit nő és férfi az angliai Amesburyben június 30-án. A novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyagtól megbetegedett Dawn Sturgess és Charlie Rowley azóta is válságos állapotban fekszik a szomszédos Salisbury kórházában. (MTI/EPA/Rick Findler)

Rendőrök annak a háznak a környékét biztosítják, amelyben mérgezés miatt rosszul lett egy brit nő és férfi az angliai Amesburyben (MTI/EPA/Rick Findler)

Alacsony a lakossági kockázat

Sajid Javid szerint a brit kormány tudja, hogy Szkripalék megmérgezése „az orosz állam barbár, embertelen cselekedete volt”.

Az egyöntetű szakértői vélemény az, hogy a két brit annak az idegméregnek a hátrahagyott maradékával kerülhetett valahogy érintkezésbe, amellyel Szergej Szkripalt és lányát márciusban megmérgezték.

A brit belügyminiszter ugyanakkor vasárnapi nyilatkozatában visszautasította azokat a bírálatokat, hogy a kormány túl hamar nyilvánította biztonságosnak Salisburyt a márciusi mérgezéses incidens után. Javid kijelentette: nincs semmiféle bizonyíték arra, hogy a megbetegedett két brit ugyanazokon a helyeken fordult volna meg, amelyeken annak idején Szkripalék is jártak.

Hozzátette, hogy a lakossági kockázat továbbra is alacsony. A belügyminiszter arra kérte a turistákat, hogy látogatásukkal támogassák a két angliai kisvárost.

Mindkét település igen népszerű szálláshelye azoknak, akik a közeli Stonehenge világhírű ősi kultikus kőépítményeit kívánják felkeresni.

Nincs terv újabb szankciók foganatosítására Oroszország ellen

A Szkripal-ügy kipattanása után a hatóságok Salisburyben hetekig tartó tisztítási-fertőtlenítési programot hajtottak végre a brit hadsereg különlegesen képzett vegyvédelmi alakulatainak bevonásával. A munkálatok részeként teljes gyep- és kőburkolat-cserét is elvégeztek annak a bevásárlóközpontnak a környékén, amely előtt március 4-én eszméletlenül találták Szergej Szkripalt és lányát.

Moszkva folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz, London azonban gyilkossági kísérletként kezeli a fegyverben is használható minőségű hatóanyaggal elkövetett mérgezést, amelyért az orosz kormányt tartja felelősnek.

A 66 éves Szkripal, az orosz katonai hírszerzés (GRU) volt ezredese, aki a brit hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, egy orosz-amerikai kémcsere keretében telepedhetett le Nagy-Britanniában 2010-ben, és brit állampolgárságot is kapott.

A Szkripal-ügy miatt Nagy-Britannia és több más ország, köztük az Egyesült Államok számos orosz diplomatát kiutasított. Moszkva hasonló diplomáciai lépésekkel válaszolt.

A brit belügyminiszter vasárnapi nyilatkozatában kijelentette: nincsenek tervek újabb szankciók foganatosítására Oroszország ellen, de a kormány változatlan feltételezése az, hogy a két mérgezéses incidenst okozó Novicsok hatóanyag Oroszországból származott.