Donald Trump is gratulált Erdogannak

 

Trump és Erdogan annak jelentőségét is hangsúlyozta, hogy az észak-szíriai Manbídzs kerület helyzetére vonatkozó korábbi megállapodás végrehajtását és a terrorizmus elleni harcot illetően folytassák a közös munkát – írta az Anadolu. Az NTV török hírtelevízió értesülése szerint a két elnök legközelebb a július 11-12-ei brüsszeli NATO-csúcson találkozik személyesen.

Június 4-én Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter és amerikai hivatali kollégája, Mike Pompeo Washingtonban jóváhagyta a Manbídzs kerület ellenőrzésére vonatkozó közös ütemtervet, amelynek értelmében a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia kivonul onnan, a terület ellenőrzését pedig a török és az amerikai hadsereg együttesen fogja ellátni, míg meg nem alakul a helyi közigazgatás.

Ankara szemében az YPG a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges szíriai terrorszervezet.

Az Egyesült Államok és NATO-szövetségese, Törökország között vitás kérdésnek számított az észak-szíriai Manbídzs kérdése, ahol az YPG mellett amerikai katonák is állomásoznak. Ankarát felbőszítette az is, hogy a kurd milíciát korábban Washington támogatta egyebek mellett fegyverszállítmányokkal.

A vasárnapi előrehozott török elnökválasztás szavazatainak 99,93 százalékos feldolgozottsága mellett a hivatalban lévő államfő 52,59 százalékos abszolút többséget szerzett. A párhuzamosan tartott parlamenti választáson Erdogan pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a voksok 42,56 százalékát szerezte meg a szavazatok 99,95 százalékos feldolgozottsága után.