Kijárási tilalmat rendeltek el Rakkában

 

Háromnapos kijárási tilalmat rendelt el vasárnap Rakkában, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egykori „fővárosában” az Egyesült Államok támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű milícia.

Az SDF egyúttal rendkívüli állapotot is kihirdetett, arra hivatkozva, hogy az Iszlám Állam szélsőségesei ismét beszivárogtak a városba, és pokolgépes merényletekre készülnek. A szervezet egyúttal ellenőrző pontokat állíitott fel a rommá lőtt városban.

A kijárási tilalom értelmében senki sem hagyhatja el a várost, és egy lélek sem léphet be a településre, melyet tavaly októberben sikerült visszafoglalni a terroristáktól.

Két helyi szerint az elmúlt hetekben érezhetően nőtt a feszültség a városban élő arabok és az SDF között, amely főleg kurdokból áll. Utcai tiltakozások is voltak, melyeken a milícia távozását követelték. Az ott élők elmondása szerint sokakat dühít, hogy az SDF besorozza a város fiataljait, és úgy vélik, hogy a várost gyakorlatilag ellenőrzésük alá vonó kurdok hátrányosan megkülönböztetik a helyi arab lakosságot. Az SDF mindezt tagadja.

Az Iszlám Állam Rakkát nevezte ki „fővárosának”, miután 2014-ben Szíria és Irak jelentős területeit sikerült ellenőrzése alá vonnia, ahol a terroristák kikiáltották saját „kalifátusukat”.