Trump felboríthatja a második világháború után kialakult rendet

 

Az Egyesült Államok kilépett az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából válaszul arra, hogy a szervezet bírálta Donald Trump bevándorláspolitikáját. Migránsok ezrei érkeztek nemrég Mexikóból, és az elnök következetesen betartja a zéró toleranciát velük szemben.

Régóta várható volt már az Egyesült Államok kilépése az Emberi Jogi Tanácsból, gyakorlatilag azóta, hogy Donald Trumpot elnökké választották, ugyanis az amerikai elnök folyamatosan bírálta az ENSZ genfi székhelyű szervezetét. A kilépés bejelentésekor az amerikai ENSZ-nagykövet, Nikki Haley azt mondta, hogy a szervezet álszent és öncélú, és tevékenységét nem igazán az emberi jogok védelmének szenteli – mondta az M1 washingtoni tudósítója a Ma reggel című műsorban.

A tudósító rávilágított: a kilépés időben valóban egybeesett a bevándorlás bírálatával, hiszen az Emberi Jogi Tanács jordániai származású vezetője egy nappal korábban bírálta az amerikai bevándorlási gyakorlatot, illetve a bevándorlókkal kapcsolatos zéró toleranciát, amelynek jegyében az Amerikába belépő migránsok gyermekeit elszakították a családjuktól. A törvényt még George W. Bush idejében írták alá, és érvényben volt Barack Obama elnöksége idején is, csak azt nem hajtották végre ennyire következetesen és látványosan, mint most.

Nem szakíthatják el a gyerekeket szüleiktől

A felháborodás hatására Donald Trump elnöki rendeletet írt alá a Fehér Házban, és közölte, hogy az megakadályozza, hogy a gyerekeket elszakítsák szüleiktől, és őket a továbbiakban együtt helyezik majd előzetes letartóztatásba, ugyanis az illegális határátlépés bűncselekménynek számít. A tudósító kijelentette, a zéró tolerancia értelmében, ha valaki ezt a bűncselekményt elköveti, őrizetbe veszik amíg a speciális bevándorlási bíróságok döntést hoznak: kitoloncolják vagy megadják a menedékjogot.

Donald Trump amerikai elnök mutatja az általa aláírt rendeletet a migráns családok szétszakításának megakadályozásáról Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter (b) és Mike Pence alelnök jelenlétében a washingtoni Fehér Házban 2018. június 20-án. Az ezidáig hatályos „nulla tolerancia” elnevezésű bevándorlási törvény előírta az illegális határátlépők gyermekeinek elválasztását a szüleiktől. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

A Donald Trump amerikai elnök által aláírt rendelet megakadályozza a migráns családok szétszakítását. Mellette Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter és Mike Pence alelnök (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Az egyetlen probléma az elnöki rendelettel, hogy egy korábban életbe léptetett rendelkezés szerint a kiskorú gyermekeket felnőttekkel, még a saját szüleikkel sem tarthatják húsz napnál tovább őrizetben. A tegnap aláírt rendelettel az amerikai kormányzat időt nyert, mindenesetre csütörtökön a képviselőházban szavaznak a bevándorlási törvényről, amelynek két változata is van. Az amerikai kormányzat meglehetősen feszült napok elé néz – mondta a tudósító.

Trump betartja választási ígéreteit

Frank Tibor egyetemi tanár, Amerika-szakértő az M1 Ma reggel című műsorában úgy vélekedett: Trump elnök betartja választási ígéreteit: az őt megválasztó meglehetősen nagy tömegnek tett ígéreteit igyekszik teljesíteni, ugyanis az amerikaiak elvárják, hogy a munkahelyek az amerikaiaké legyenek, és azokat ne bevándorlók vegyék el, azonban ennek családi és emberi jogi következményei is vannak, amelyeket az elnök igyekszik elsimítani.

Donald Trump amerikai elnök (k) nyilatkozik a sajtónak, miután rendeletet írt alá a migráns családok szétszakításának megakadályozásáról Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter (b) és Mike Pence alelnök jelenlétében a washingtoni Fehér Házban 2018. június 20-án. Az ezidáig hatályos „nulla tolerancia” elnevezésű bevándorlási törvény előírta az illegális határátlépők gyermekeinek elválasztását a szüleiktől. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Donald Trump amerikai elnök nyilatkozik a sajtónak, miután rendeletet írt alá a migráns családok szétszakításának megakadályozásáról Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter és Mike Pence alelnök jelenlétében a washingtoni Fehér Házban (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Emlékeztetett, Donald Trump kilépett a párizsi egyezményből, a washingtoni bevándorlási egyezményből, továbbá felhívta a figyelmet az ENSZ- és az UNESCO-ellenes lépésekre is, amelyek gyengítik ezeknek a szervezeteknek a hatását és befolyását a világpolitikában. Kifejtette, itt nemcsak arról van szó, hogy egy ország kilép, hanem arról, hogy a világ egyik legfontosabb országa ellene fordul ezeknek a szervezeteknek, és Trump felborítja a második világháború után kialakult rendet.

Donald Trump elszigetelődési politikát folytat

Frank Tibor megjegyezte, Amerika kilépése az ENSZ Emberi Jogi Szervezetéből egyfajta kiállást is jelent Izrael mellett, közben Trump bezárja a kapukat a világszervezetek és a világ egyéb megállapodásai előtt, azaz az amerikai elnök elszigetelődési politikát folytat.

Az Egyesült Államok 2009-ben, Barack Obama elnöksége idején csatlakozott az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához, amelyet 2006-ban hívtak életre, amikor megszüntették a világszervezet Emberi Jogi Bizottságát, mert kudarcot vallott az emberi jogok védelmét szolgáló küldetése megvalósításában. 2009-ben az akkori amerikai elnök, George W. Bush három éven keresztül elutasította, hogy az Egyesült Államok csatlakozzon a tanácshoz, arra hivatkozva, hogy az új szervezet nem bizonyította, hogy jobb lenne elődjénél.