Macron és Conte a migrációról egyeztetett

 

Európán kívül kell elosztó központokat létrehozni a származási országokban, mielőtt a migránsok nekiindulnak a Földközi-tengernek – javasolta az olasz kormányfő és a francia elnök, miután Párizsban tárgyaltak egymással. A találkozó majdnem meghiúsult, mert a két ország politikusai napok óta egymást vádolják az Aquarius miatt. A migránsokkal teli hajót ugyanis Olaszország új kormánya a szigorúbb bevándorlási politikája miatt nem engedte kikötni partjainál, emiatt Franciaország kemény bírálatokkal illette. A több mint hatszáz illegális bevándorlót végül Spanyolország fogadja be, a hajó már közel jár Valenciához.

Az Aquarius az elmúlt napokban komoly diplomáciai feszültséget keltett főként az olaszok és a franciák között. A két ország vezetői pénteken Párizsban tárgyaltak, mindketten a közös uniós teherviselésre szólítottak fel. Egyesek társasjátékoznak, mások aludni próbálnak az Aquariuson. Mindenki fáradt, miután sem Olaszország, sem Málta nem engedélyezte, hogy kikössön partjain a hajó. Az új baloldali spanyol kormány felajánlotta, hogy befogadja a több mint hatszáz illegális migránst.

Az olasz határőrség azzal segített, hogy az utasok nagy részét két másik hajóra tette. Jelenleg mindhárom hajó a valenciai kikötőbe tart, ahol már várják érkezésüket. „Megvizsgáljuk minden egyes migráns származási országának jogi hátterét, így mindegyiküknek egyéni elbírálásban lesz része” – mondta a spanyol miniszterelnök-helyettes.

Folyamatos a fesztültség

A hajó sorsa hatalmas feszültséget okozott az Európai Unió tagállamai között, különösen az olaszok és franciák között mérgesedett el a helyzet. A francia kormány cinikusnak és felelőtlennek nevezte az olasz kabinetet, az pedig álszentnek a franciát. A kölcsönös vádaskodások odáig vezettek, hogy majdnem lemondták az új olasz kormányfő pénteki párizsi látogatását. Giuseppe Conte pénteken végül mégis Párizsban ebédelt a francia elnökkel. Az Aquarius ügyéről keveset beszéltek, de azt hangsúlyozták, hogy a hajó ügye is rávilágít a menekültügyi rendszer tarthatatlanságára.

Partnerségen alapuló javaslatot dolgoztak ki

A dráma jóval korábban kezdődik, minthogy ezek az emberek hajóra szállnának, és ezt közösen kell megakadályoznunk – nyilatkozott Emmanuel Macron. Hozzátette: éppen ezért dolgoztuk ki azt a partnerségen alapuló javaslatot, amellyel megelőzhető, hogy ezek a nők és férfiak megkockáztassák az átkelést – mondta a francia elnök, és ismét felvetette, hogy olyan központokat kell kialakítani már Afrikában, ahol előzetesen eldönthetik, ki jogosult menekültstátuszra. Az olasz miniszterelnök ugyanakkor jelezte: át szeretnék alakítani az unió menekültügyi rendszerét is.

Teljesen új lapot szeretnénk nyitni, hogy érvényesíteni tudjuk az európai értékeket. Egyszerre kell figyelembe venni az emberi jogokat, biztosítani a jogszerűséget, és a biztonságot – mondta Giuseppe Conte, és jelezte, Olaszország új, saját javaslatot készít elő a dublini rendszer reformjára. Az Aquariust Olaszországból kitiltó belügyminiszter, Matteo Salvini csütörtökön is visszautasította a bírálatokat, és leszögezte: kizárólag a migránsokat szállítók felelőssége, hogy emberek napokig a tengeren hánykódnak.