Theresa May: Nézeteltérésekkel terhelt nehéz találkozó volt

 

A brit miniszterelnök szerint „nézeteltérésekkel terhelt nehéz találkozó volt” a hét vezető ipari hatalom (G7) hétvégi kanadai csúcsértekezlete.

Theresa May, aki hétfő délután a londoni alsóház képviselőit tájékozatta az eseményről, kijelentette: javítani kell a szabályokra épülő nemzetközi kereskedelmi rendszer működését annak érdekében, hogy a szabadkereskedelem előnyeiből mindenki részesüljön, ezt azonban nem lehet úgy elérni, hogy valamely ország saját partnereinek kárára egyoldalú lépéseket tesz.

Mélységes csalódottságról beszélt May

Éppen ezért a brit kormány a G7-csúcson kifejezésre juttatta „mélységes csalódottságát” az Egyesült Államok által az alumínium- és acélimportra kirótt, megemelt vámok miatt – mondta a brit miniszterelnök.

May alig burkolt utalást tett arra, hogy rendezvényen komoly összeütközések voltak, mondván: a „nehéz, nézeteltérésekkel terhelt csúcstalálkozón időnként nagyon nyílt hangvételű megbeszélések zajlottak”.

A brit kormányfő szerint a vámok okozta kereskedelmi veszteségek kikezdik a versenyt, csökkentik a termelékenységet, felszámolják az innováció ösztönzőit, és végső soron mindenki szegényebbé válik.

Theresa May brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítő csoport, a G7 kanadai csúcstalálkozóján La Malbaie-ban 2018. június 9-én, a kétnapos tanácskozás második napján. (MTI/EPApool/Neil Hall)

Theresa May brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítő csoport, a G7 kanadai csúcstalálkozóján La Malbaie-ban 2018. június 9-én, a kétnapos tanácskozás második napján. (MTI/EPApool/Neil Hall)

Amerika számíthat ellenlépésekre

Theresa May megerősítette, hogy az Európai Unió ellenlépésekkel reagál az  amerikai vámintézkedésekre. A brit miniszterelnök szerint ugyanakkor el kell kerülni a helyzet “adok-kapok jellegű” eszkalációját.

Hozzátette: a G7-országok egymás régi szövetségesei, amelyek nem érhetnek el haladást úgy, hogy figyelmen kívül hagyják egymás aggályait; ezeket az aggályokat csak együtt tudják orvosolni.

Az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország alkotta Hetek vezetőinek tanácskozásán született ugyan zárónyilatkozat, ám Donald Trump amerikai elnök – miután távozott a csúcstalálkozó helyszínéről – visszavonta hozzájárulását a kommünikéhez, elsősorban azzal az indokkal, hogy a házigazda kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau „valótlanságokat állított” a találkozó utáni sajtóértekezletén.

Trudeau a sajtótájékoztatón „sértőnek” nevezte a kanadai termékekre is vonatkozó amerikai vámtarifákat, és közölte, hogy július 1-jétől Kanada ellenintézkedéseket hoz az Egyesült Államokkal szemben.