Lengyelország közvetítő szerepet vállalhatna az EU és Washington közötti vitában

 

Lengyelország, amelyet Washingtonban szoros szövetségesként tartanak számon, közvetítő szerepet vállalhatna az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti vitában – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Gazeta Polska című konzervatív hetilapnak adott interjúban.

Az interjúból, melynek teljes szövege szerdán jelenik meg, hétfőn részleteket idézett a lengyel sajtó.

Morawiecki szerint „bizonyára mindenki észlelte, hogy az EU és az Egyesült Államok útjai kezdenek szétválni”. Úgy vélte: Lengyelországnak el kell döntenie, hogy a „kapocs, összekötő erő” szerepére vállalkozik a két hatalom között, avagy a közöttük való lavírozás „kevésbé kényelmes” helyzetét választja.

A lengyel kormány az első változat mellett van, amely nagy esélyt is jelent Lengyelország számára – jelentette ki Morawiecki, hozzáfűzve, hogy kabinetje „egy ilyen forgatókönyven dolgozik”.

A közzétett interjúrészletekből nem derül ki, hogy a beszélgetés a hét vezető ipari hatalom (G7) hétvégi kanadai csúcsértekezlete előtt vagy után készült-e. A G7-csúcson kialakult, Donald Trump amerikai elnök távozásával végződő vitával tovább éleződött az Egyesült Államok és az EU közötti, egyebek között az alumínium- és acélimportra kivetni szándékozott, megemelt amerikai vámok miatt keletkezett feszültség.

A Lengyelországban jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt az EU-n belül a nemzetállamok és a közép-európai térség szerepének megerősítésére törekszik, az Egyesült Államokra pedig úgy tekint, mint stratégiai szövetségesre, mindenekelőtt biztonságpolitikai és energiabiztonsági kérdésekben.