Alapvető változásra van szükség a német menekültpolitikában

 

Alapvető változásra van szükség a német menekültpolitikában – mondta Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a tárca hónapok óta formálódó menekültügyi reformcsomagjával kapcsolatban elmondta, hogy Németországnak a menekültügyben nincsen a jövő kihívásainak megfelelő szabályrendszere, ezért elkészítettek egy 63 intézkedésből álló „mestertervet”, amelyet kedden mutatnak be.

A Bild am Sonntag értesülése szerint a terv berlini bemutatója előtt még kemény tárgyalások várnak a miniszterre, mert Angela Merkel kancellár, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke fenntartásokkal viszonyul az egyik legfőbb javaslathoz.

Meg kell tagadni a belépést azoknak, akik okmányok nélkül érkeznek 

Horst Seehofer véget vetne annak, hogy mindenkit beengednek az országba, aki azt mondja, hogy menedéket akar kérni. Elképzelése szerint a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrségnek meg kell tagadnia a belépést az iratok, úti okmányok nélkül érkező emberektől, és a korábban már elutasított menedékkérőktől is, ha vissza akarnak térni Németországba. Angela Merkel viszont attól tart, hogy Németország konfliktusba kerül a szomszédos államokkal, ha nagyobb számban utasít vissza menedékkérőket a határon.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök. EPA/MATTIAS BALK

Horst Seehofer bajor miniszterelnök. EPA/MATTIAS BALK

A reformcsomag több elemét már korábban ismertették. A legfontosabbként a megérkezés, a döntés és a visszatérítés jelentésű német szavak első betűi alapján ANkER központnak nevezett létesítményeket tartják számon. Ezek új típusú befogadóközpontok, amelyek arra szolgálnak, hogy az országba lépéstől egészen a menedékjogi kérelem jogerős lezárásáig elhelyezzék a menedékkérőket.

Nem kapnának készpénzt a menedékkérők

A Bild am Sonntag beszámolója alapján a menedékkérők ellátásában is irányváltás várható: a belügyminisztérium javaslata szerint a menedékkérők az ANkER központokban kizárólag természetbeni ellátást kapnának, készpénzjuttatásuk pedig megszűnne.

Horst Seehofer a menekültügyi „mestertervet” kedden délután mutatja be a sajtónak Berlinben Gerd Müllerrel, a nemzetközi fejlesztési együttműködést irányító minisztérium CSU-s vezetőjével, aki egy vasárnapi nyilatkozatában kiemelte, hogy nemcsak a menekültpolitikát, hanem a fejlesztési együttműködés politikáját is új alapokra kell helyezni.

A miniszter az Augsburger Allgemeine című lapnak elmondta, hogy az államnak a magántőkéből finanszírozott munkahelyteremtő beruházások ösztönzésére, valamint az oktatás és a szakmai képzés, továbbképzés területére kell összpontosítania, és elsősorban Afrikával kell foglalkoznia.

Nem tudnak mindnekit beengedni

Ez az alapelve a nemzetközi fejlesztési együttműködés irányait 2030-ig felvázoló koncepciónak. „Mindenki számára világos, hogy a világ problémáit nem lehet a Németországba irányuló bevándorlással megoldani, hanem csak azzal, ha helyben teremtünk kilátásokat” az előrelépésre, a jobb életre.

„Nem tudunk mindenkit befogadni Németországba, de segíthetünk nekik helyben” – mondta Gerd Müller.

Hangsúlyozta, hogy nemcsak Németországnak, hanem az egész Európai Uniónak nagyobb hangsúlyt kell helyeznie a nemzetközi fejlesztésre, mert a menekültek legnagyobb része gazdasági okokból, a létfenntartás kilátástalansága, a nyomor miatt kel útra.

A belügyminisztérium menekültügyi reformcsomagjáról elmondta, hogy „intenzívebbé” kell tenni a határvédelmet és az elutasított menedékkérők hazajuttatását.

„Az illegális migrációt meg kell akadályozni, nem az embercsempészeknek, hanem a kormánynak kell eldöntenie, hogy ki jöhet Németországba” – jelentette ki a CSU-s miniszter.