Több százezer civilt fenyegetné az elhúzódó ostrom Hodeida városa ellen

 

Legalább 250 ezer civil veszítené el mindenét, akár az életét is, ha elhúzódna a jemeni kormányerőknek a nyugat-jemeni Hodeida városa elleni ostroma – figyelmeztetett pénteken Lise Grande, az ENSZ Jemenért felelős humanitárius koordinátora.

A harcok ennél is több, mintegy 600 ezer embert érintenének közvetlenül, azokat, akik a városban és környékén élnek.

A szaúdi vezetésű arab koalíció támogatását élvező kormányerők több hónapja offenzívát folytatnak az Irán támogatta síita felkelők, a húszik ellen az azonos nevű  nyugat-jemeni kormányzóságban. Székhelye, Hodeida kikötőjén keresztül jut be az élelmiszerszállítmányok körülbelül 70 százaléka Jemenbe.

A segélyszállítmány bejutásának bármennyi ideig tartó szüneteltetése rendkívüli veszélynek tenné ki Jemen lakosságát – hangsúlyozta Grande.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottság (ICRC) csütörtökön jelentette be, hogy kivonta 71 alkalmazottját a polgárháború sújtotta Jemenből biztonsági aggályok miatt. Áprilisban a nyílt utcán lőtték agyon az ICRC egyik alkalmazottját a délnyugat-jemeni Taizz városában.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet májusi jelentése szerint a harcok miatt közel százezren menekültek el az elmúlt hónapokban Hodeida kormányzóság területéről.

Jemenben 2014 augusztusa óta polgárháború dúl a húszi lázadók és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A síita felkelők 2014 szeptemberében elfoglalták Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

Az ENSZ adatai szerint közel 6400 civil vesztette életét és mintegy 10 ezer sebesült meg a jemeni polgárháborúban az elmúlt három évben. A világszervezet szerint a konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett az országban, amelynek mintegy 28 millió lakosa közül legkevesebb 22 millió szorul segítségnyújtásra.