Venezuela szerint az EU behódolt az Egyesült Államoknak

 

A caracasi kormány határozottan elítélte hétfőn az Európai Uniót, amiért megkérdőjelezte a venezuelai elnökválasztás eredményének hitelességét, s ezzel szerinte behódolt az Egyesült Államok Venezuela elleni téves politikájának.

Az európai uniós tagállamok külügyminiszterei hétfőn nyilatkozatukban úgy foglaltak állást, hogy a május 20-i venezuelai elnökválasztás nem volt sem szabad, sem tisztességes, nem tartották tiszteletben a politikai sokszínűség, az átláthatóság, a demokrácia, a jogállamiság követelményeit, így az eredmény „nélkülöz minden hitelességet”. Az uniós külügyminiszterek újabb célzott büntetőintézkedéseket helyeztek kilátásba a venezuelai rezsim egyes tisztségviselői ellen

A caracasi külügyminisztérium közleménye szerint az uniós külügyminiszterek állásfoglalásával az Európai Unió megerősítette a Venezuelával szembeni ellenséges, belügyeibe beavatkozó politikáját, és ezzel nyilvánvalóan behódolt a Trump-kormány téves venezuelai politikájának. Caracas szerint semmilyen uniós intézmény vagy tagország nem kérdőjelezheti meg a venezuelai nép döntését.

Május 20-án alacsony részvétel mellett ugyan, de a hivatalban lévő elnök, az 55 éves Nicolás Maduro a voksok 68 százalékával győzött az elnökválasztáson. Mike Pence amerikai alelnök kijelentette, hogy a választások nem voltak sem szabadok, sem tisztességesek, ezért a választási eredmény is törvénytelen.

Venezuela a világ legnagyobb kőolajkészletével rendelkezik, mégis csődközeli állapotba került Nicolás Maduro vezetése alatt, részben az olajárzuhanás miatt.

Az EU januárban már több venezuelai vezető számára megtiltotta a beutazást az unió tagországaiban, és befagyasztotta bankszámláikat.