Súlyos szabálytalanságok vannak a német menekültügyi rendszerben

 

Az eddig ismert 1200 helyett akár a több tízezret is elérheti a szabálytalanul menedékjogi státuszhoz jutott menedékkérők száma Németországban – erről Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő beszélt az M1 Ma reggel adásában.

A brémai kirendeltség korábbi vezetője ellen ügyészségi eljárás indult azzal a gyanúval, hogy legkevesebb 1200 menedékkérőt menedékjogi státuszhoz juttatott, annak ellenére, hogy a jogszabályok alapján el kellett volna utasítani kérelmüket. Horst Seehofer német belügyminiszter az eset után szervezeti átalakításokat ígért.

Egyes menedékkérők állítása szerint ezer eurót kaptak ügyvédek azért, hogy Brémába szállítsák őket, és intézzék az ügyüket, valamint a tolmácsok 500 eurót, hogy úgy fordítsanak, hogy az pozitív legyen a menekültek kérelmének elbírálására – mondta az M1 berlini tudósítója.

Ezért 18 ezer menedék kérelmet újra vizsgálnak csak Brémában, valamint 8500-at másik tíz német városban. Valójában nemcsak egy brémai esetről van szó, hanem országos botrányról.

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az adásban kifejtette: 1,65 millió ember kért menedékjogot vagy védettséget Németországban, és jó részük nem mutatott fel semmilyen azonosító dokumentumot. A migránsok arra hivatkoztak, hogy a menekülés alatt vesztették el útlevelüket vagy a születési anyakönyvi kivonatukat – tette hozzá.

Kitért annak a 19 éves tunéziai fiatal férfi esetére, aki megerőszakolt és meggyilkolt egy orvostanhallgató nőt. Bár 10 évet kapott gyilkossági kísérletért Olaszországban, utána eltépte ezt a papírt, és bemondott egy fiktív nevet, kiadta magár szírnek, és így regisztrálták Németországban.

Észak-afrikai klánok

A 70-80-as években libanoni menekültek érkeztek nagy számban Németországban, és jelenleg a Ruhr-vidék városainak egyes negyedeit klánok irányítják – hangzott el az adásban.

„A 80-as években, amikor a szakmát kezdtem már jeleztük a politikának, hogy a libanoni háború után repatriálni kell ezeket a menekülteket, mert nagyon komoly bűnözői szervezeteket alakítanak ki, de akkor is lehurrogták a rendőröket” – fogalmazott.

Az észak-afrikai menekültek, bár csak  egy százalékát teszik ki a migránsoknak, a bűncselekmények 17 százalékát ők követik el, és egy nagyon komoly ezer főből álló maffiahálózatot alakítottak ki.

A brémai esettel kapcsolatban elmondta, hogy ügyvédek arra szakosodtak, hogy megszerezzék a menekültstátuszt a bevándorlóknak. Menekültügyi központban lefizetett ügyintézők, tolmácsok kiállították a megfelelő dokumentumokat, amelyek alapján menedékjogot kaphattak.

Kijátsszák a rendszert

A menedékkérők kitoloncolását érintő kérdésre elmondta, hogy a Soros-szervezetek sztárügyvédei akadályozhatják meg a kiutasítást, de előfordul, hogy a kiutasítás során betegséget színlelnek a bevándorlók. Havonta több tucatszor kellett repülőgépet visszafordítani, mert a kitoloncolt szívinfarktust színlelt. Az eljárás meghosszabbítható úgyis, hogy egy személyazonossági vizsgálat kezdődik, különféle egészségügyi vizsgálatokkal, amely a pontos életkor meghatározását szolgálják.

A német törvények szerint, aki megkapja a védettséget, politikai menedékjogi útlevelet kap, amellyel nem utazhat abba az országba, ahonnan elmenekült – mondta a szakértő arra reagálva, hogy sok menekült hazautazik nyaralni.

„Ez is azt mutatja, hogy vagy elrejtették valódi érvényes dokumentumaikat, vagy később új papírokat szereztek be, és ezzel utaznak haza” – mondta.