Félmillió migránst toloncolna ki az új olasz kormány

 

Az új olasz kormánynak egyszerre kell kezelnie a gazdasági bajokat, szociális feszültségeket és a migrációs krízist – hangzott el Kossuth Rádió 180 perc című adásban.

Sergio Mattarella olasz államfő szerdán megbízta Giuseppe Contét, az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom és a jobboldali Liga miniszterelnök-jelöltjét az új olasz kormány megalakításával.

A korábbi gyakorlat szerint először a miniszterelnök-jelölt személyében állapodtak meg a pártok és alakították ki a kormány névsorát, a kormányprogramot. Most ennek a fordítottja zajlik, a két pártvezető kötött koalíciós szerződést, amely a kormányprogram is egyben, és ezután állapodtak meg a miniszterelnök személyéről– mondta Tanács-Mandák Fanni Olaszország-szakértő.

Az államfő mielőtt felkérte volna kormányalakításra az 54 éves jogászprofesszort, magához kérette Luigi Di Maio az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetőjét és a Ligát vezető Matteo Salvinit.

Célok és források

A kormányprogramot értékelve kiemelte, hogy az új kormányprogram egyik kiemelt pontja az országban tartózkodó 500 ezer illegális bevándorló kiutasítása. Ez akkor valósulhat meg, ha felgyorsítják a kitoloncolási eljárást, és ehhez pénzügyi forrásokat rendelnek.

A kitoloncolás bilaterális együttműködéshez kötött, és fogadóállam együttműködése nélkül elengedhetetlen – fogalmazott az Olaszország-szakértő. Az is fontos kérdés, hogy ki vezeti majd a belügyi tárcát, amely a migrációs politikát is felügyeli. Sajtóhírek szerint erre a legesélyesebb az Északi Liga vezetője, Matteo Salvini belügyminiszter, aki a migrációs politikát felügyelheti.

A kormányprogramban szerepel az adócsökkentés, az egykulcsos adó kialakítása és a 780 eurós alapjövedelem biztosítása, valamint a családtámogatási rendszer kiterjesztése, ugyanakkor nincsenek feltüntetve ezek forrásai. Emellett az államadósság csökkentésére is törekedni kell az új olasz kormánynak, amely bravúros teljesítmény lenne. A fő probléma, hogy az alaptémákban is szöges ellentétek vannak a két párt között, például az alapjövedelem kérdésében, amelyet az Északi Liga hevesen ellenzett.

 

Arra a kérdésre, hogy mennyire lehet tartós a két párt együttműködése, úgy válaszolt a szakértő, hogy előny, hogy csak kétpárti lesz a koalíció, míg korábban arra is volt példa, hogy 4-5 párt alkotta a kabinetet. Tanács-Mandák Fanni hozzátette, hogy a Conte vezette kormány lenne a 65-ik Olaszország történetében 1946 óta.