Szabadságot vetetne ki a böjtölő muszlimokkal egy dán miniszter

 

Inger Stojberg dán integrációs miniszter szabadságot vetetne ki a muszlimokkal a ramadán böjti hónap idejére. Nem lehet napi 18 órás böjtölés mellett például biztonságosan buszt vezetni – vélekedett a BT dán napilap hasábjain a liberális politikus.

„Teljesen őszintén hiszem, hogy a dánhoz hasonló modern társadalomban élő muszlimoknak el kellene gondolkodniuk azon, milyen következményekkel jár a társadalomra, ha betartják a ramadánt” – írta egy kommentárban.

Stojberg szerint a biztonságot és a termelékenységet is károsan befolyásolhatja a böjtölés.

„Nem akarom elvenni a dániai muszlimoktól a lehetőséget, hogy megéljék vallásukat és annak ünnepeit, de fel akarom szólítani őket arra, hogy menjenek szabadságra a ramadán idején” – tette hozzá.

Kedden többen felháborodottan reagáltak a bevándorlókkal szembeni szigorúságáról ismert tárcavezető előző napi kijelentésére.

A dán buszvezetők szakszervezete szerint semmiféle problémát sem okozott eddig a muszlim böjti hónap.

„Sokkal nagyobb gond, hogy az integrációs miniszter megpróbál belőle problémát kreálni” – mondta egy szakszervezeti szóvivő a Berlingske dán napilapnak. „A buszok biztonságosan közlekednek. Ramadán idején is. Ezt szavatolhatom” – nyomatékosította.

Az Arriva dán volántársaság is hangsúlyozta, hogy egyetlen böjtölő sofőrjük sem okozott még balesetet.

Az idén május 16-án kezdődött és június 14-ig tart a ramadán.