Románia és Horvátország támogatja az EU bővítésének folytatását

 

Románia és Horvátország támogatja az Európai Unió bővítésének folytatását – egyebek mellett erről beszélt Viorica Dancila román miniszterelnök horvát kollégájával pénteken Bukarestben.

Andrej Plenkovicot Klaus Iohannis államelnök is fogadta.

A bukaresti kabinet által kiadott közlemény szerint Dancila és Plenkovic is fontosnak nevezte a Nyugat-Balkán térségének biztonságát és jelezték: határozottan támogatják az EU bővítésének folytatását, illetve fontosnak tartják, hogy az unió bővítési politikája hiteles maradjon a tagjelölt országokkal szemben.

A találkozó alkalmából a felek szándéknyilatkozatot írtak alá a védelmi és biztonsági kétoldalú együttműködés erősítéséről. Mindkét fél jelezte, hogy érdekeltek egy román-horvát együttes kormányülés megszervezésében.

Plenkovic örömmel állapította meg, hogy tavaly a két ország kereskedelmi forgalma 25 százalékkal, 310 millió euróra nőtt az előző évhez mérten és reményét fejezte ki, hogy tovább fog nőni.

Áttekintették az Európa jövőjével kapcsolatos kihívásokat, a két kormányfő megállapította, hogy országaik álláspontja azonos, hiszen mind Románia, mind Horvátország az EU egységének és kohéziójának erősítésében érdekelt. Fontosnak nevezték a Duna kereskedelmi potenciáljának növelésére irányuló európai uniós terveket is.