Új választások kiírását javasolta az örmény ügyvezető kormányfő

 

Új választások kiírását javasolta Karen Karapetján örmény ügyvezető kormányfő szerdán annak érdekében, hogy véget vessenek az országban csaknem két hete tartó politikai válságnak.

Az egy hete miniszterelnökké választott Szerzs Szargszján – aki az elmúlt tíz évben államfőként vezette az országot – hétfőn lemondott posztjáról a megválasztása ellen tizenegy napon át tartó tüntetések hatására.

Jereván, 2018. április 24. Karen Karapetján ügyvezető örmény miniszterelnök az áldozatok jereváni emlékművénél az örmény genocídium kezdetének 103. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen. (MTI/AP/PAN Photo/Tigran Mehrabján)

A tüntetéseket szervező Nikol Pasinján ellenzéki képviselő kedden lemondta a Karen Karapetján ügyvivő kormányfővel szerdára tervezett egyeztetéseket, ehelyett szerdára ismét utcára szólította híveit, és jelezte: készen áll a dél-kaukázusi ország vezetésére. Pasinján szerint először biztosítani kell, hogy a nép jelöltje töltse be a kormányfői tisztséget, majd ügyvivő kormányt kell létrehozni, aztán lehet csak kiírni a választásokat. Az ellenzéki vezető úgy véli, hogy a választók túlnyomó többsége őt támogatja.

Szerdai sajtótájékoztatóján Karen Karapetján hangsúlyozta: az ellenzéket vezető Nikol Pasinján lehet a következő miniszterelnök, ha a nép megválasztja. A gazdaság megsínyli, ha tovább folytatódik a válság – figyelmeztetett az ügyvezető kormányfő. A párbeszéd helyett Pasinján szerdára ismét utcára szólította híveit, és jelezte: készen áll a dél-kaukázusi ország vezetésére. „Nem engedhetjük meg ennek a korrupt rendszernek a további fennmaradását” – indokolta döntését.

Pasinján felhívására ismét több ezren gyűltek össze a főváros, Jereván központjában. A legnagyobb ellenzéki párt, a Prosperáló Örményország vezetője is támogatásáról biztosította Pasinjánt, és arra szólította fel híveit, hogy csatlakozzanak a tüntetéshez.

A rendőrség kordonnal elkerítette a kormányközpontot, és nagy erőkkel van jelen szerte a fővárosban. „Az örmény rendőrség továbbra is minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza a közrend megsértését, figyelemmel követjük a helyzetet” – mondta el Asot Agaronján rendőrségi szóvivő.