Trump élesen bírálta Irán tevékenységét

 

Tegnap kezdődtek a hivatalos tárgyalások Washingtonban Emmanuel Macron és Donald Trump között. A gazdasági témák mellett az iráni atomprogramról, a szíriai helyzetről és a párizsi klímavédelmi egyezményről is tárgyalt a két vezető.

Az amerikai elnök és a francia államfő mintegy egy órán keresztül tárgyalt egymással a Fehér Házban, előtte pedig egy látványos ceremónia keretében fogadták a francia elnöki párt.

A tárgyalásokat követően tartottak egy nemzetközi sajtóértekezletet, amelynek során két lényeges kérdésben foglaltak állást a politikusok; Szíria, valamint Irán ügyében.

Emmanuel Macron francia államfő és Donald Trump amerikai elnök kezet fog a sajtótájékoztatójuk végén a washingtoni Fehér Házban 2018. április 24-én. (MTI/EPA/Shawn Thew)

Új megállapodás születhet az iráni atomalku helyett

Macron azt nyilatkozta, hajlandó egy új megállapodás közös kidolgozására, az eddigi iráni atomalku helyett. Ez egy új álláspont, a franciák eddig azt mondták, hogy a meglévő helyett nincs más alternatíva, a jelenlegivel kell együtt dolgozni.

Értelmezés kérdése, mire gondolt a javaslat kapcsán a francia és az amerikai elnök, ugyanis nem derült ki, hogy teljesen felmondják az iráni atomalkut, vagy pedig kiegészítik, kijavítják a meglévő megállapodást.

Trump kivonulna Szíriából

A másik érdekes megjegyzés az amerikai elnök Szíriára vonatkozó álláspontja volt, Donald Trump korábban jelezte ugyanis azt, hogy szívesen kivonulna a közel-keleti országból. Amikor ezt, a Szíriára mért légicsapás előtti héten mondta, akkor sokan felelősségre vonták az elnököt, elsősorban a kabinetjéből.

A hétfői sajtóértekezleten Trump azt mondta, szíve szerint mielőbb kivonulna Szíriából, hazahozná az amerikai katonákat, akik szerinte remek teljesítményt nyújtottak az országban. Egyetért azonban a francia államfővel abban, hogy egy esetleges gyors kivonulás Iránnak adna teret a Földközi-tenger térségében.

Az amerikai elnök többször is élesen bírálta Irán tevékenységét, kifejtette: „a térségben bármerre nézünk, Irán sejlik fel a háttérben”. Úgy tűnik, mintha Irán féken tartása lenne Amerika célja a Közel-Keleten, és ennek rendelné alá a térségre vonatkozó politikáját – közölte az M1 helyszíni tudósítója.