Megerősítik a francia–olasz hegyi átkelők védelmét

 

Franciaország megerősíti az Olaszországgal határos, hegyi átkelők védelmét – jelentette be a francia belügyminiszter azután, hogy migráció-ellenes nemzetközi aktivisták a hétvégén elbarikádozták az egyik alpesi határállomást. Így akarták megakadályozni, hogy a gazdasági bevándorlók bejussanak Franciaországba.

„Lezárt határátkelő! Európa nem lesz az otthonotok! Nincs átjárás! Menjetek vissza a szülőföldetekre!” – ez volt olvasható azon az angol nyelvű molinón, amit az Identitás Generáció nevű szervezet helyezett el néhány napja a francia-olasz határ közelében. A többségében franciákból álló, de angol, olasz, német és magyar aktivistákkal is kiegészült csoport Defend Europe elnevezésű akciója az alpesi határátkelők védtelenségére akarta felhívni a figyelmet.

Elbarikádozták az Échelle-hágót, ami szerintük az illegális bevándorlók stratégiai átkelő pontja, valamint helikopterrel pásztázták a környező hegyeket, határsértők után kutatva.

Többen jutottak át észrevétlenül

Az elmúlt évben csaknem kétezer, főként volt francia gyarmatokról érkező gazdasági bevándorlót fogtak el a hegyek közelében. Vélhetően ennél többen jutottak át észrevétlenül az olasz-francia határon, általában a migránsokat segítő aktivisták közreműködésével.

A francia hatóságok hétfőn hat aktivistát vettek őrizetbe, akik egy harmincfős csoport illegális határátlépésében segédkeztek a Montgenevre-hágó közelében. Az aktivisták a rendőrökkel is összecsaptak, amikor azok megpróbálták feltartóztatni a csoportot.

Az incidensre és az Identitás Generáció hétvégi akciójára reagálva a francia belügyminiszter közölte: mostantól fél évig újra szigorúan ellenőrzik a hegyvidéki határokat. A politikus elítélte mind a migránsellenes, mind a bevándorláspárti aktivisták akcióját, amelyet a bevándorlási törvény módosításáról szóló szavazás napjára időzítettek.

A jogszabályt hosszú vita után, vasárnap hagyta jóvá a francia nemzetgyűlés. Ha a kormány javaslatait a szenátus is elfogadja, a jelenlegi kevesebb mint felére csökkenhet a menekültkérelmek elbírálásának ideje és felgyorsulhat azok kitoloncolása is, akik nem kapnak menedékjogot Franciaországban.

Az ellenzék elégedetlen az új törvénnyel. A baloldal szerint a kormány javaslatai embertelenek, a jobboldal szerint azonban a nemzetgyűlés elé terjesztett módosítások sem elég határozottak.