Az örmény ellenzéki vezető bejelentette, készek az ország vezetésére

 

Az örmény ellenzéki vezető keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy készen állnak az ország vezetésére. Nikol Pasinján azt követően fogalmazott így, hogy a megválasztása ellen napokig tartó tömegtüntetések hatására előző nap lemondott tisztségéről Szerzs Szargszján miniszterelnök.

„Igen, természetesen, készen állunk az ország vezetésére” – jelentette ki újságírók kérdésére válaszolva Pasinján. „Ha az emberek megbíznak e felelősséggel, készen állok magamra vállalni” – tette hozzá. Az ellenzék vezetője szerdán találkozik a Szargszján hívének tartott Karen Karapetján ügyvivő kormányfővel, hogy megvitassák az ország politikai jövőjét.

Szerzs Szargszján örmény miniszterelnök lemondását ünneplik Jerevánban 2018. április 23-án. A korábbi államfő a kinevezését ellenző sorozatos tüntetések hatására mondott le a miniszterelnöki tisztségről, amelyet mindössze egy héten át töltött be. (MTI/AP/PAN/Hrant Khactarjan)

A törvény szerint az örmény parlamenti képviselőknek a kormányfő lemondásától számítva egy hetük van arra, hogy új jelölteket javasoljanak a miniszterelnöki tisztségre. Az új kormányfő személyéről várhatóan május 2-án döntenek. Az örmény parlamentben Szargszján pártja, az Örményország Köztársasági Pártja van többségben. Armen Szárkiszján elnök kedden aláírta a rendeletet a jelenlegi örmény kormány menesztéséről.

Az egy hete miniszterelnökké választott Szargszján – aki az elmúlt tíz évben a kaukázusi ország államfője volt – hétfőn mondott le, a megválasztása ellen tizenegy napon át tartó tiltakozó tüntetések hatására. A tüntetőkhöz hétfőn egyenruhás katonák is csatlakoztak a fővárosban, Jerevánban.