A demográfiai kihívásokat hazánk a családok megerősítésével kívánja megoldani

 

Egymás után érkeztek az Európai Unió tagországainak parlamenti elnökei az észt fővárosba, Tallinnba. A házelnökök kétnapos találkozóján Kövér László, az Országgyűlés elnöke képviselte Magyarországot. A tanácskozás fő témája az Európai Unió jövője és biztonsága volt.

Eiki Nestor, az észt parlament elnöke azt mondta: Észtország azok közé a tagállamok közé tartozik, amely mindennél többre értékeli a szabadságot, amelyet – mint fogalmazott – soha nem lehet biztosra venni, folyamatosan védelmezni kell. A balti ország ezért is tartotta legfontosabb feladatának uniós elnöksége alatt Európa külső határainak védelmét és a terrorizmus elleni küzdelmet.

Tavaly júniusban egy védelmi alap létrehozását javasoltuk, amit sokan csodálkozva fogadtak, miért van erre szükség, de ma is biztos vagyok benne, hogy a migrációra és a terrorizmusra közösen kell választ adni – mondta Eiki Nestor.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke úgy fogalmazott: a  balkáni útvonalat sikerült lezárni, de ez hatmilliárd eurójába került az unió központi költségvetésének. 2020-ra viszont új büdzséje lesz az Európai Uniónak, amelynek – mint fogalmazott – a jelenlegi pénzosztás helyett a migráció kezelése lehetne az egyik célja.

A klímaváltozás miatt újabb tömegek indulhatnak el Európa felé. 2050-re már 2,5 milliárd lesz Afrika népessége. Tehát meg kell nyernünk ezt a csatát a klímaváltozás ellen. Ez lehet az egyik célja a 2020 utáni költségvetésnek – mondta Antonio Tajani.

Az Országgyűlés elnöke, Kövér László az ülés után az M1-nek azt mondta: Brüsszel azt hangoztatja, hogy az európai szuverenitás nem előzheti meg a nemzetállamokat, de közben zárt ajtók mögött, a nyugati országok érdekei szerint formálódik az Európai Unió jövője. Kövér László úgy fogalmazott: ők a migrációban látják a munkaerőhiány és a demográfiai probléma megoldását. Magyarország viszont a családok megerősítésében.

Amennyiben a migráció összekapcsolódik az európai demográfiai folyamatokkal, és sokan ezzel indokolják, hogy miért jó a migránsok beáramlása, hiszen a demográfiai lejtmenetben lévő Európában a jövő munkaerejét és a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát biztosítják, akkor én egy másik alternatívát próbáltam a tisztelt megjelentek figyelmébe ajánlani, azzal a megjegyzéssel, hogy nem olyan nagy baj, ha ebből európai politika is tud lenni – tette hozzá Kövér László

A házelnökök találkozója kedden tovább folytatódik. Kövér László többek között lengyel és francia kollégájával is találkozik majd.