„Védd meg Európát” – Önkéntesek zártak le egy hágót az Alpokban

 

Lezárták a francia–olasz határt egy nemzetközi, önkéntes csoport tagjai az Alpok egyik hágóján, az AFP francia hírügynökség szerint magyarok is vannak köztük. Figyelemfelhívásnak szánják az akciót: szerintük meg kell állítani az illegális bevándorlókat, mert ha nem lép Európa, akkor az eddigieknél is nagyobb lesz a baj. Elvileg a francia hatóságok is védik ezt a határszakaszt, de ennek ellenére sok afrikai bevándorló átjut az olasz oldalról.

Elkezdődött az alpesi küldetés – hirdeti közösségi oldalán a Defend Europe, vagyis a „Védd meg Európát”-mozgalom. A tömeges migráció ellen küzdő európai kezdeményezés tagjai – köztük németek, dánok, olaszok, osztrákok és magyarok is – az Alpok bércein húzódó olasz–francia határra vonultak fel, hogy lezárják az újabb migrációs útvonalat.

A küldetésről fotókat is közzé tettek, amelyeken jól látni, hogy egy jelképes fizikai határzárat húztak a franciaországi Briancontól 25 kilométerre. Az aktivisták azt közölték, járőrözni is fognak, és minden illegális belépést Franciaország területére meg fognak állítani. Egy videót is közzétettek, ezen egy hatalmas, több mint száz négyzetméteres molinó látszik, amelyet az aktivisták feszítettek ki. Erre azt írták: a határ zárva, Európa nem lesz a ti otthonotok. Menjetek haza!

Ez a hágó „az illegális bevándorlók stratégiai átkelő pontja” – mondta Romain Espino, a GI egyik szóvivője az AFP francia hírügynökségnek, egyben bírálva „a hatóságok gyávaságát”. “Egy kis akarattal ellenőrizni lehetne a bevándorlást és a határokat” – tette hozzá.  A GI által bérelt két helikopter repült el napközben a helyszín felett. Később drónok, vasárnap pedig egy kétüléses repülő fog őrködni.

„Meg kell magyarázni az esetleges bevándorlóknak, hogy az az embertelenség, ha elhitetik a Földközi-tengeren vagy a behavazott Alpokon átkelő emberekkel, hogy ezek az útvonalak egyáltalán nem veszélyesek. Ez nem igaz” – jelentette ki Espino. ”Nem fogják megtalálni Eldorádót, ez erkölcstelen. Ennek a franciák fizetik meg az árát” – tette hozzá.

Hautes-Alpes megye prefektúrája szerint az akció „eddig békésen zajlott”, és az aktivisták egy része kora estére elhagyta a helyszínt.

A francia-olasz határ teljes hosszán továbbra is erős a migrációs nyomás – közölte péntek este Gérard Collomb francia belügyminiszter, emlékeztetve, hogy 50 ezer kérelmet utasítottak vissza 2017-ben.

A legutóbb másfél hete számolt be az M1 Híradója arról, hogy a francia-olasz alpesi határ mentén fekvő Brianconba már annyi illegális migráns érkezett, hogy az őket segítő NGO-k önkényesen elfoglalták a helyi pályaudvart, és ott alakítottak ki ideiglenes szállást nekik. A zömmel afrikai migránsok tavaly év végén jelentek meg az olaszországi Bardonecchio síparadicsomban. Csoportokban gyalog nekivágnak az Alpoknak, hogy a hegyi ösvényeken át eljussanak Franciaországba.

A Defend Europe tagjai szerint az illegális migránsoknak nem Franciaországban vagy Olaszországban van helyük, hanem a szülőföldjükön.