Nógrádi: Európa egységes még soha, sikeres pedig már régóta nem volt

 

Berlinben tárgyalt csütörtökön Emmanuel Macron, Franciaország köztársasági elnöke. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: Emmanuel Macron egy olyan programmal lett Franciaország köztársasági elnöke, amely szerint egy „egységes, sikeres Európát akar”.

A szakértő szerint a történelem során Európa egységes még soha, sikeres pedig már régóta nem volt. Nógrádi György emlékeztetett: a Brexit révén új helyzet állt elő, majd úgy folytatta, a történelemben az európai háborúk felét Franciaország viselte.

Úgy fogalmazott: a jelenlegi helyzetben Macron „pénzért ment el Berlinbe”, hogy az elképzelése szerinti új Európát hozhasson létre. „Egy olyan Európát, ahol az eurózónának külön parlamentje és pénzügyminisztere, valamint külön költségvetése van” – tette hozzá.

Ez az elképzelés Németország számára nem elfogadható a valóságban. A tárgyalások során odáig jutottak, hogy az Európai Unió következő, júniusi csúcsértekezlete előtt kompromisszumot kell kötni – mondta Nógrádi György.

Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Nem következett be áttörés 

A német–francia kapcsolatokban a második világháborúval lezárult az „ősellenség-korszak”. Amíg Németország megosztott volt, addig az NSZK fővárosáé, Bonné volt a gazdasági vezető, Párizsé pedig a politikai, katonai vezető szerep – emlékeztetett a szakértő.

Nógrádi György elmondta: Merkel egy rendkívül meggyengült kancellár lett, a valóságban 171 napig nem volt kormánya Németországnak. A jelenlegi kormány három pártból áll, Olaf Scholz alkancellár a pénzügyminiszter, aki Hamburg polgármestere, azonban Hamburg a legeladósodottabb német tartomány. A belügyminiszter az a Horst Seehofer, aki a bajor miniszterelnök volt eddig, és mindenben ellentmondott Merkelnek a migrációs kérdés kapcsán – hívta fel a figyelmet a szakértő. „Merkel pozíciói behatárolódtak, ez jellemezte a csúcsot” – hangsúlyozta.

Sikerként kommunikálják a tárgyalások eredményét

Mindkét fél sikerként fogja kommunikálni az eseményeket, a valóságban azonban olyan áttörés, amire főleg a franciák számítottak, nem következett be – tette hozzá Nógrádi György.

Az Európai Uniót meghatározza a német–francia együttműködés. A tagállamok döntő része fel fog sorakozni Merkel és Macron kompromisszuma mögé, ha az képes lesz megállítani az unió szerepének a csökkenését a globalizált világban – vélekedett a szakértő.

Európa vezető hatalma továbbra is Németország, amit Párizsnak tudomásul kell vennie, ez azonban „nem fér bele” Macron elképzeléseibe – fűzte hozzá.

Az unió szintjén kell létrehozni a növekedést elősegítő mechanizmusokat

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatornán elmondta: az Európai Unió szintjén is létre kell hozni azokat a mechanizmusokat, amelyek stabilizálnak, valamint serkentik a növekedést.

„Ezt nem lehet csak az eurózónára vonatkozóan létrehozni, ebbe az összes uniós tagállamot bele kellene vonni” – vélekedett a szakértő.

A franciák szerint a fő feladat, hogy a németek segítségével, de megteremtődhessen a hosszú távú fejlődés lehetősége az európai integrációban – közölte Gálik Zoltán.