Éleződnek az ellentétek a német kormányban

 

Mély megosztottságot idézett elő a menekültválság a német társadalomban, amely azonban büszke lehet a válság kezelésében elért eredményekre – ezt mondta Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben. Az új kormány programját ismertető beszédében hangsúlyozta, vitán felül áll, hogy Németországot történelmileg a kereszténység és a zsidóság formálta, de az is igaz, hogy az országban élő muszlimok vallása is az ország része. Ezzel saját belügyminisztere korábbi kijelentésére válaszolt, aki azt mondta, hogy az iszlám nem Németország része.

Konkrét felmérések készültek arról, hogy a németek Seehoferrel vagy Merkellel értenek egyet abban a kérdésben, hogy az iszlám része vagy nem Németországnak. A felmérésből az derült ki, hogy a német emberek nagy része, mintegy 67 százaléka Seehofer álláspontját osztja, úgy gondolják, hogy az iszlám nem része Németországnak – mondta Pócza István az M1 Ma reggel című műsorában.

Külön érdekesség – tette hozzá –, hogy a CDU/CSU szimpatizánsainak a 88 százaléka is ezen az állásponton van, sőt, még a szociáldemokrata párt szavazóinak 51 százaléka is ezt az álláspontot képviseli.

„Az egészen biztos, hogy Merkel nem a saját táborának üzent ezzel a kérdéssel, vagy ha igen, akkor azt mondhatjuk, hogy egyfajta fellengzős, lenéző és kioktató álláspontot foglalt el és fogalmazott meg ebben a kérdésben” – mondta Pócza.

Felidézte, Seehofer korábban azt mondta, hogy az iszlám nem része Németországnak, mert  a német kultúra alapvetően zsidó-keresztény alapokon nyugszik, tehát a társadalom rendező elve a kereszténység, és az is kell, hogy legyen. Hozzátette, „de a nálunk élő muzulmánok magától értetődően Németországhoz tartoznak”. A szakértő ezzel kapcsolatban úgy vélekedett: egy keresztény politikustól egy teljesen normális kijelentés, azonban Merkel álláspontját nehezen értelmezhetőnek tartotta.

„Nem tudjuk elmondani, hogy a másik oldalról Merkel, aki a Kereszténydemokrata Uniónak a vezetője, egy ilyen kérdésben egy ilyen álláspontot foglal el, nehezen értelmezhető, és hát az utóbbi időben felvetődött a kérdés, hogy van-e még értelme ott a C betűnek a Merkel pártjában a CDU-ban, vagy érdemes lenne esetleg lehúzni és leradírozni, és elfelejteni, mert rá lehetne sokszor írni a pártra, hogy nyomokban kereszténységet tartalmaz. Most már kevésbé” – vélekedett a szakértő.

Az új kormányprogramból látszik, hogy a kancellár szeretné visszanyerni a társadalom támogatottságát, és ennek érdekében határozott álláspontot fogalmazott meg a bevándorlás, a biztonság, a kiutasítás, a határvédelem kérdésében – közölte a szakértő.

A közös európai menekültügyi rendszerrel kapcsolatos jelenlegi javaslat eredménye az lehet, hogy tízezer embert telepítenek Magyarországra – mondta Pócza István a Századvég vezető kutatója az M1 Ma reggel című műsorában.