Trump támadja és elfogultnak nevezi az orosz beavatkozást vizsgáló Mueller-bizottságot

 

Donald Trump amerikai elnök két Twitter-bejegyzésben támadta és elfogultnak nevezte a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt vélt orosz beavatkozást vizsgáló, Robert Mueller vezette bizottság munkáját.

Mikroblog-bejegyzésében az elnök arról írt, hogy a vizsgálat szerinte nem korrekt és a 2016-os választási kampány idején nem volt összejátszás a kampányának munkatársai és orosz tisztségviselők között.

„Soha nem is kellett volna megindítani, nem volt összejátszás, nem volt bűncselekmény” – fogalmazott. A vizsgálat alapjául „fondorlatos cselekedetek és a csaló Hillary és a DNC által fizetett hamis dosszié” szolgált – szögezte le, utalva a Demokrata Országos Bizottság (DNC), a Demokrata Párt vezető szerve szerepére is. Röviddel később közzétett Twitter-bejegyzésben pedig kérdésben fogalmazta álláspontját: „miért van a Muller-csapatban 13 keményvonalas demokrata, a csaló Hillaryt támogató néhány nagy adományozó, és nulla republikánus?” – írta.

A mikroblog-bejegyzést az elnök egy nappal azt követően tette közzé, hogy egyik ügyvédje, John Dowd a vizsgálóbizottság munkájának befejezésére szólított fel. Dowd először azt állította, hogy az elnök nevében beszél, majd korrigált és közölte: „a magam nevében szólok”.

A Mueller-bizottság tisztességének megkérdőjelezése és a bizottság vezetője, Robert Mueller elleni ismételt támadások a republikánus politikusok körében sem váltanak ki egyöntetű egyetértést.

Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor szerint engedni kell, hogy Mueller befolyásolás és nyomásgyakorlás nélkül folytathassa a vizsgálatot, s figyelmeztette Trumpot, hogy meg ne kísérelje eltávolítani Muellert. „Ez lenne elnöksége végének a kezdete, hiszen jogállam vagyunk” – fogalmazott a szenátor a CNN hírtelevíziónak vasárnap adott interjújában. A dél-karolinai politikus szerint sok republikánus van, aki osztja a nézeteit.

Trey Gowdy, dél-karolinai republikánus képviselő a Fox televízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában sürgette Donald Trumpot, hogy ne támadja Robert Mueller vizsgálóbizottságát. „Ha ártatlan vagy… viselkedj is úgy” – fogalmazott Gowdy. Hozzátette: „ha semmi rosszat nem tettél, akkor ki kell állnod amellett, hogy a vizsgálat a lehető legmélyrehatóbb legyen”.