A bevándorlás jobban fizet, mint a drog

 

Virágzó üzletággá változtatta a bevándorlást a szicíliai maffia egy angol lap szerint. Az újságcikkben az is olvasható, hogy a táborvezetők hónapokon keresztül olyan migránsok után is felvették a támogatásokat, akik már nem laktak ott. Az M1 Ma reggel című műsorában arra keresték a választ, hogy milyen kapcsolat van a szervezett bűnözés és a migráció között.

Az M1 Ma reggel című műsorában Sárközi Júlia, az M1 olaszországi tudósítója rávilágított, Olaszországban az afrikai embercsempészek és a dél-olaszországi szervezett bűnözés már régóta, több mint egy évtizede a kezében tartja a migrációs üzletet.

A szicíliai sziget középpontján egy befogadó tábor a kilencvenes évek végétől működik, korábban amerikai katonák lakták, és a kétezres évek közepétől ide helyezték el azokat az illegális migránsokat, akik Afrikából folyamatosan érkeztek a szicíliai partokra.

Migránsok a dél-olaszországi Salerno kikötőjében. (MTI/EPA/Cesare Abbate)

Migránsok a dél-olaszországi Salerno kikötőjében (MTI/EPA/Cesare Abbate)

Rettegés és prostitúció uralja a környéket

Sárközi Júlia elmondta, volt, amikor a táborban több mint háromezren tartózkodtak, jelenleg nagyjából ezerötszázra teszik a lakosok számát. A tudósító emlékeztetett, az olasz parlament tavaly nyáron úgy döntött, hogy a tábort bezárja, azonban ez azóta sem történt meg.

Hangsúlyozta, hogy a The Guardian cikke megfelel a valóságnak, az olasz hatóságok ugyanis már vizsgálatot indítottak, hiszen egyre inkább úgy tűnik, hogy a tábor – amit egyébként a hatóságok őriznek – egy valódi „bűnközponttá” változott, ahova a menedékkérőket helyezik el, azonban köztük illegális bevándorlók is vannak. Sárközi Júlia kiemelte, a nigériai és a szicíliai maffia karöltve uralja a tábort, az afrikai nőket prostitúcióra kényszerítik, közben a férfiak szabadon ki-be járhatnak a táborba, és rettegésben tartják a környéken élőket.

 Az uniós pénzek a maffia zsebébe mennek

Az M1 tudósítója közölte, hogy a tábor fenntartói napi 35 eurót kapnak egy bentlakó után, de az olasz sajtó kiderítette, hogy ennek a pénznek a nagy része uniós forrás, és a helyi maffia kezébe kerül.

A közösségi oldalakon nemrég jelent meg egy videó, amelyben egy nigériai emberkereskedő látható, ahogy az emberkereskedelemből származó pénzt szétszórja. A videót egyébként ő maga töltötte fel Facebookra és a Corriere della Sera olasz napilap honlapján is megjelent. A férfit Olaszországban letartoztatták és őrizetbe vették. „A bevándorlás jobban fizet, mint a drog” – ezt állította az egyik bűnözői csoport főnöke.

Az olasz hatóságok a jelenség ellen csak keveset tudnak tenni – folytatta a tudósító. Sárközi Júlia hozzátette, önmagáért beszél, hogy tavaly több mint 70 embert vettek őrizetbe szintén Dél-Olaszországban, egy másik táborban. Az olasz hatóságok 2005 és 2015 között több mint százmillió eurót kaptak a tábor fenntartására, és ebből több mint 30 millió a helyi bűnszervezet kezébe került.

Ezeket a táborokat Olaszország még 2015-ben állította fel, s az elmúlt években több mint százezer, de volt, hogy majdnem kétszázezer ember érkezett Olaszországba egy év alatt. Miután ezeket az embereket el kell helyezni, a közbeszerzési pályázatokból az olasz bűnszervezetek is részesülnek – mondta Sárközi Júlia, és megjegyezte, az Olaszországba érkező emberek mintegy háromnegyede nem számít menedékkérőnek, tehát illegális bevándorló. Kiutasításuk azonban még várat magára.