Iszlamista szálak a bécsi késes támadás hátterében

 

Iszlamista kötelékekkel rendelkezett az egyiptomi gyökerekkel rendelkező osztrák férfi, aki a hétvégén késsel támadt egy katonára az iráni nagykövet bécsi rezidenciája előtt – közölték a bécsi hatóságok kedden.

Az előzetes információk szerint a Bécsben született férfit „nyilvánvalóan erős kötelékek fűzték a politikai iszlámhoz” – erősítette meg Michaela Kardeis, a közbiztonságért felelős osztrák hivatal főigazgatója keddi sajtótájékoztatóján.

(Fotó: EPA / Christian Bruna)

(Fotó: EPA / Christian Bruna)

A férfi bécsi otthonában lefoglalt tárgyak és az online tevékenysége alapján a védelmi minisztérium a férfi iszlamista kapcsolatrendszerére utaló információkat is megosztott: a férfi 2012-es katonai szolgálata alatt vallásos muszlimként regisztrált, naponta ötször imádkozhatott és hosszú szakállt is növeszthetett – írja az AFP.

A Kurier lap információi szerint a férfi Bécsben élt szüleivel az osztrák főváros egyik munkásnegyedében, a Facebookon pedig a német szalafista Pierre Vogel követője volt. Emellett lájkolta azt a Facebook csoportot is, ami az Iránban fogva tartott szunnita foglyok szabadon engedéséért harcolt.