Cseh külügyminiszter: Orbán Viktor ráirányította a figyelmet a schengeni határok védelmére

 

Orbán Viktor magyar kormányfő politikájának érdeme, hogy ráirányította a figyelmet a schengeni határok védelmének szükségességére – jelentette ki Martin Stropnicky cseh külügyminiszter vasárnap a közszolgálati Cseh Televízió politikai vitaműsorában.

A cseh diplomácia irányítója – a magyar kormány illegális migráció elleni határozott fellépésének a hátterét firtató felvetésre válaszolva – hangoztatta: el kell ismerni, hogy „Magyarország 2015-ben hatalmas (migrációs) nyomás alatt volt, és a szlovákokon, illetve rajtunk (cseheken) kívül senki se segített neki”.

Stropnicky szerint Orbán Viktor közismert politikai stílusa lehet ugyan némelyek számára túl határozott, „de érdeme, hogy a migrációs vitát ahhoz a felismeréshez vezette, hogy a schengeni határokat valamiképpen meg kell védenünk”.

Václav Belohradsky cseh filozófus, egyetemi tanár a vitában úgy fogalmazott, hogy Orbán politikájának „ezt az aspektusát értékelni kell”. Ugyanakkor bírálta a magyar kormányfőt, hogy a liberális demokrácia helyett illiberális demokráciát akar építeni. Belohradsky szerint Orbán „nagyobb hatalmat akar, mint amennyit a liberális demokrácia adhat a politikának”, ezért igyekszik kiiktatni a hatalmát korlátozó fékeket, például a független bíróságokat vagy a szabad sajtót.

Jan Hamácek, a Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke leszögezte, hogy a migráció kérdésében Csehország egyértelműen Magyarország mellett van. Szerinte azonban probléma, ha egy politikus megpróbálja lebontani a mai liberális demokratikus rendszert. „Ezt már nem támogathatjuk” – szögezte le Hamácek, aki korábban négy évig a parlamenti alsóház elnöke volt. A politikus úgy látja: Csehországot jelenleg ilyen veszély nem fenyegeti, de a problémára figyelni kell.

Martin Stropnicky nagyon fontosnak minősítette a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) létezését és működését, és szerinte Magyarországot „de facto” szomszédos országnak kell tekinteni. Megállapította: Csehország és Szlovákia nagyon kényes helyzetben van a visegrádi csoportban, mert nem minden tetszik nekik, ami Magyarországon vagy Lengyelországban történik, de érdekük, hogy a V4 fennmaradjon. „A csoportot meg akarjuk tartani” – hangsúlyozta a cseh külügyminiszter.