Saját szavazóival fordult szembe a baloldal

 

Azért büntetik a szavazók a baloldalt Magyarországon és a Nyugaton is, mert az a baloldal ígér társadalmi igazságosságot, amelyik felborította a jóléti szociális modelleket – jelentette ki Kiszelly Zoltán politológus a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A politológus elmondta: Martin Schulz bukása egyáltalán nem példátlan a német politikában. Különösen a szociáldemokratáknál figyelhető meg, hogy nagyon gyorsan fogyasztják el pártelnökeiket egy-egy vesztes választás után. Ki emlékszik már Rudolf Scharpingra vagy Peer Steinbrückre? Egyedül Schröder kancellár volt az, aki meg tudta állítani ezt a sodródást – tette hozzá.

Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke a Kereszténydemokrata Unió (CDU) berlini székházában tartott sajtóértekezleten 2018. február 7-én, miután megállapodással végződtek a CDU, a Keresztényszociális Unió (CSU) és az SPD kormányalakítást célzó koalíciós tárgyalásai. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke a Kereszténydemokrata Unió (CDU) berlini székházában tartott sajtóértekezleten 2018. február 7-én, miután megállapodással végződtek a CDU, a Keresztényszociális Unió (CSU) és az SPD kormányalakítást célzó koalíciós tárgyalásai. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Csodát vártak tőle 

Mint kifejtette: Martin Schulz is gyakorlatilag a saját szavazóival ment szembe, csakúgy mint a briteknél Tony Blair, az amerikaiaknál a demokraták, idehaza pedig mint Gyurcsány Ferenc és az MSZP. Olyan neoliberális gazdasági reformokat hajtottak végre, amelyek a saját szavazóiknak, a nyugdíjasoknak és kis egzisztenciáknak a kárára, a multicégeknek, a bankoknak és a nagyvállalatoknak pedig a javára váltak. Azért büntetik a szavazók a baloldalt Magyarországon és a Nyugaton is, mert az a baloldal ígér társadalmi igazságosságot, amelyik felborította a jóléti szociális modelleket. Nem hiszik el azokról a politikusokról, akik elszakadtak a tagságtól, esetenként pedig több tízezer euróért vagy dollárért tartanak beszédeket, hogy átérzik egy kisnyugdíjas vagy egy minimálbérből élő problémáit – fogalmazott Kiszelly Zoltán.

A szakértő hozzátette: Martin Schulz is igazából ebbe az „eldobható politikusi kategóriába” került: csodát vártak tőle, hogy majd alternatívája lesz a neoliberális politikának. Ehhez képest ugyanazt mondja mint Angela Merkel, ugyanazt a brüsszeli politikát követi, ugyanúgy elkötelezett a Soros-terv végrehajtása mellett. A németek pedig, amint megismerték, rögtön el is fordultak tőle.

Németországban tavaly három tartományi választás volt, mindegyiket elvesztették a szociáldemokraták, köztük a legfontosabbat Észak-Rajna-Vesztfáliában is. Itt tört meg Martin Schulz nimbusza, nem tudta ugyanis a saját népszerűségét a párt helyi eredményére fordítani. A végén már mondták is neki, hogy nehogy menjen kampányolni, mert csak ront a helyzeten – emlékeztetett a politológus.

Nem túl fényes a jövő 

Európa-szerte a legrosszabb eredményeiket érik el a baloldaliak, szociáldemokraták a neolibális gazdaságpolitikájukért, amit csak tetézett, hogy a migránskérdésben is a Soros-terv végrehajtásába fogtak. A kapukat kinyitnák a bevándorlók előtt, a német szocdemek ráadásul feltétellé tették a családegyesítést a koalíciós tárgyalások során – emlékeztetett a politológus.

Nagyjából egy hét van még hátra a szociáldemokrata párttagok szavazásából, hogy elfogadják a nagykoalíciót Angela Merkelékkel. Ha pedig elutasítanák, akkor egy következő választáson a szocdemek 20 százalék alá esnének, ami az első világháború környékén történt meg utoljára – tette hozzá.