Mogherini: az EU kiáll a nukleáris megállapodás mellett

 

Az Európai Unió továbbra is kiáll az iráni nukleáris egyezmény mellett, mely a jelek szerint jól működik, megfelelő garanciákat nyújt, és eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeket – szögezte le Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő csütörtökön Brüsszelben, a Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel folytatott nemzetközi tárgyalást követően.

Sajtótájékoztatóján Mogherini elmondta, az ülésen elsősorban arról egyeztettek, miként lehet a továbbiakban is biztosítani az atomalku teljes körű végrehajtását, amely az EU szerint kulcsfontosságú a Közel-Kelet és Európa biztonsága szempontjából egyaránt.

Rámutatott: a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség eddig minden alkalommal megerősítette, hogy Irán tartja magát a szerződésben foglalt kötelezettségeihez, és így az Európai Unió egyértelműen azon az állásponton van, hogy meg kell őrizni a megállapodást, mert „működik, biztonságosabbá teszi a világot, és elejét veszi egy térségbeli nukleáris fegyverkezési verseny esetleges kialakulásának”.

Fontos, hogy minden fél továbbra is tartsa be az egyezmény előírásait – közölte Mogherini, üzenve ezzel az alku felmondását fontolgató amerikai kormányzatnak.

A találkozón, amelyen a brit, a francia és a német diplomácia vezetője is részt vett, szóba került Teherán rakétaprogramja és térségbeli tevékenysége, valamint a több tucat halálos áldozatot követelő iráni tömegtüntetések ügye is, és az EU ezekkel kapcsolatban aggodalmát fejezte ki – mondta a főképviselő, hozzátéve, hogy ezeket a kérdéseket a megfelelő fórumokon kell megvitatni.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs alternatívája a szerződésnek, amely ugyanakkor rendkívüli fontosságú az atomfegyverek elterjedését megakadályozni hivatott rendszerben.

Federica Mogherini EPA/MAURICIO DUENAS CASTANEDA

Federica Mogherini EPA/MAURICIO DUENAS CASTANEDA

Elmondta, a párizsi kormány nem lát okot az alku felmondására, de ez nem jelenti azt, hogy más téren ne lennének nézetkülönbségeik az iszlám köztársasággal.

Sigmar Gabriel, a német diplomácia vezetője hangsúlyozta: meg kell védeni az egyezményt, mert ha nem sikerül, az „nagyon veszélyes üzenetet küldene a világ többi részének”.

Kiemelte, a nukleáris megállapodást külön kell választani Teherán egyéb, széles körben bírált tevékenységeitől, például az ország térségbeli szerepétől, amellyel kapcsolatban az Egyesült Államok jogosan fejezte ki az aggodalmát.

Boris Johnson brit külügyminiszter „jelentős diplomáciai teljesítménynek” nevezte a kérdéses egyezséget, és az alternatíva hiányát hangoztatta, aláhúzva, „eddig senki nem állt elő jobb ötlettel”.

Donald Trump amerikai elnök korábban kijelentette, hogy újra kell tárgyalni vagy fel kell mondani az Irán és a hatok – az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország – között 2015 nyarán létrejött megállapodást, amelynek keretében Teherán arra tett ígéretet, hogy korlátok közé szorítja atomprogramját a vele szembeni gazdasági szankciók fokozatos feloldásáért cserébe. Trump tavaly ősszel úgy döntött, nem hitelesíti a megállapodás végrehajtását, s ezzel a kongresszus elé utalta a kérdést.